SvijetTači: Nikolić ima iste ciljeve kao Milošević devedesetih godina

Tači: Nikolić ima iste ciljeve kao Milošević devedesetih godina

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević, dok je Kosovo zainteresovano za dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Predsjednik Nikolić je danas izjavio da je spreman da na Kosovo pošalje vojsku ako se dovedu u opasnost životi Srba.

“Prijetnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je ocijenio da su prijetnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

“Uprkos starom jeziku pretnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovođenja postignutih sporazuma između dvije zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Srbije”, kaže Tači.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbjegnute dalje tenzije političke i bezbjednosne situacije na Kosovu i regionu zaustavljanjem ulaska na Kosovo “ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo”.

Ističući da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u posljednje vrijeme kao dio starog scenarija Srbija je “na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu”.

“Dio tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzije na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i međunarodnim konvencijama”, rekao je kosovski predsjednik.

Tači je izrazio nadu da su vlasti u Srbiji shvatile da je njihovo djelovanje “bilo ilegalno i u suprotnosti sa duhom dijaloga i saradnje koji se promoviše u regionu”.

“Kosovo kao i uvijek ostaje opredjeljeno za dijalog i saradnju u službi mira i stabilnosti u regionu”, dodao je Tači.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE