ZanimljivostiTajna na vrhu Ajfelovog tornja koju je rijetko ko vidio

Tajna na vrhu Ajfelovog tornja koju je rijetko ko vidio

Na najvišem spratu 300 metara visokog Ajfelovog tornja postoji stan koji je dizajnirao Gistav Ajfel. Napravljen je neposredno nakon otvaranja ovog simbola Pariza za Svjetski sajam 1889. godine, a isprva za njega niko nije znao.

Sastoji se od dvije sobe, kuhinje, kupatila i dnevne sobe, a ima spektakularni pogled na glavni grad Francuske. Stan je ispunjen drvenim namještajem, a zidovi su prekriveni tapetama sa diskretnim šablonom i uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja, Gistavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dao da prenoće u ovom stanu. Ali on to nije želio. Slavni arhitekta ga je koristio za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene ljude poput poznatih pronalazača.

Danas ovu privilegiju imaju svi turisti koji uplate posjetu najvišeg trećeg dijela Ajfelovog tornja. Od 2015. godine stan je pretvoren u mini-muzej u koji se može nakratko virnuti tokom posjete.

Posjetitelji mogu da vide originalni namještaj s kraja 19. vijeka, stare knjige, ali i voštane lutke Gistava Ajfela, njegove kćerke Klare i velikog prijatelja Tomasa Edisona.

b92.net/visoko.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE