BiHKulturaTakmičenje bh. bajki: Najmlađi vole knjigu i u vrijeme kada je virtuelni...

Takmičenje bh. bajki: Najmlađi vole knjigu i u vrijeme kada je virtuelni svijet sve popularniji

“Veliki broj tekstova koji je pristigao na prošlogodišnji konkurs govori koliko je on bio podsticajan. Žiri je odabrao najvrednije radove koji su dobili novčane nagrade. Prvonagrađena bajka bit će dramatizirana i premijerno izvedena u BNP Zenica. Izbor iz pristiglih radova je objavljen u zajedničkoj zbirci ‘Vilenjakovo pero’. Ovogodišnji konkurs je proširen pozivom da učenici osnovnih škola iz BiH također učestvuju s bajkama i za njih su predviđene nagrade, a njihovi radovi će također ući u zajedničku zbirku“, kazao je za Klix.ba književnik Mirsad Bećirbašić, predsjednik žirija.

Bosanskohercegovački pjesnik i pisac proze ističe da, uprkos tome što živimo u vremenu kada djeca veći dio vremena provode u virtuelnom svijetu, najmlađi još uvijek vole čitati i najradije biraju upravo bajke.

Mirsad Bećirbašić

Mirsad Bećirbašić

“Vrijedna ostvarenja u žanru bajke podjednako čitaju i odrasli i djeca. Pisati za djecu je jednako zahtjevno kao i pisati za odrasle. S poemom ‘Hasanaginica’ i bajkom ‘Titiz i Đomet’ naša književnost je ušla u svjetsku književnost. To naslijeđe traje i živi i u savremenoj bh. književnosti za djecu”, kaže Bećirbašić.

Pisac smatra da su upravo nove tehnologije obogatile i liberalizovale književnu ponudu, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu. Sve više je mladih koji žele pisati, a printana izdanja su sve traženija.

“Veliki broj mlađih bh. pisaca dobija međunarodne nagrade. To su nasljednici Ibrišimovića, Dizdara, Ćopića, Lukića i naših drugih pisaca. Elektronske forme pokazuju da je kvalitet bh. književnosti neupitan kad je riječ o budućnosti. Dok je čovjeka bit će i potrebe za književnom riječju”, zaključuje naš sagovornik.

Konkurs za najbolju bajku otvoren je do 5. aprila, a radovi se mogu prijaviti na festival@fedu.ba. Rezultati konkursa bit će objavljeni do 25. aprila, a žiri u sastavu Mirsad Bećirbašić, Lidija Pavlović-Grgić i Šefik Dupović dodijelit će tri nagrade u iznosu od 800, 500 i 300 KM.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE