BiHTalgo - Bh. voz zvanično danas kreće: Prva relacija Sarajevo - Doboj

Talgo – Bh. voz zvanično danas kreće: Prva relacija Sarajevo – Doboj

Željeznice FBiH (ŽFBiH) danas zvanično puštaju u željeznički putnički saobraćaj “talgo” vozove koji će zasad saobraćati na relaciji Sarajevo – Doboj, potvrđeno je u ŽFBiH.

Riječ je o savremenom, brzom nagibnom vozu koji putnicima pruža izuzetan komfor i pogodnosti po uzoru na najsavremenije evropske vozove, a dobio je ime “Bh. voz”.

“Bh. voz” će iz Sarajeva polaziti u 16.28 sati, a dolazak u Doboj bit će u 19.35 sati, dok je polazak voza iz Doboja u 3.49 sati, a dolazak u Sarajevo u 06.53 sati. Cijene karata će ostati iste, a uvećane će biti za cijenu rezervacije.

Stanice na kojima će voz primati putnike su Sarajevo, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj i Doboj.

Na ovoj relaciji bit će omogućeno i putnicima iz Tuzle koji putuju za Sarajevo i obratno, da imaju kvalitetnu konekciju u Doboju na “Bh. voz”, čime bi se praktično i Tuzla uključila u ovaj projekt.

Kapacitet “Bh. voza” je 237 sjedišta (200 sjedišta II, 36 sjedišta I razreda i jedno sjedište za osobe s invaliditetom).

Planirano je da se trenutno usaglašena linija produži i do Banje Luke. Po završetku remonta tzv. južne pruge, planirano je uvođenje “Bh. voza” i na relaciji Sarajevo – Mostar – Čapljina, a u ljetnom periodu i na relaciji Sarajevo – Ploče. U toku su pregovori s Hrvatskim željeznicama da se “Bh. voz” uvede i na međunarodnoj liniji Sarajevo – Zagreb.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE