Naslovnica BiH Privreda Tekstilna ind...

Tekstilna industrija u BiH: Drastičan pad broja radnika i gubitak vlastitih proizvoda

476
PODIJELI

U sektoru tekstila i obuće u Bosni i Hrcegovini od prijeratnih 100.000 radnika do danas je ostala jedna četvrtina ljudi, izjavio je predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović, ističući da je drastičan pad broja radnika posljedica uništavanja privrede u toj djelatnosti.

Početak tranzicije i privatizacije takođe je jedan od uzroka ove pojave u tekstilnoj industriji. Većina tih procesa završena je stečajem ili likvidacijom firmi, što je vidljivo iz podaka o gašenju 32 sindikalne organizacije, odnosno isto toliko fabrika.

Omanović je precizirao da je u oktobru 2016. u tom sektoru bilo zaposleno 21.415 radnika, a da je prosječna plaća iznosila 403 KM, podaci su podacima Zavoda za statistiku FBiH

“Ključni problem predstavlja što današnje bh. firme u djelatnosti tekstila, kože, obuće i gume nemaju svoj proizvod već su osuđene da rade takozvane lohn poslove odnosno poslove dorade proizvoda za velike strane firme koje isporučuju sav materijal, a naši radnici prodaju samo svoju radnu snagu”, naglasio je Omanović.

On je dodao da nekada prepoznatljive bh. firme, kao što su “Borac Travnik”, “Aida”, “KTK” ili “Viteks”, više ne postoje, a novonastale imaju potpuno drugačiji odnos i ne dopuštaju formiranje sindikata.

Po njegovim riječima, u tim firmama radnici su često zaposleni na jedan do tri mjeseca i da mnogi biti otpušteni u periodima smanjenjog obima posla.

visoko.co.ba / bhrt.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.