SvijetAmerikaTillerson pozvao na saradnju između Kine i SAD-a u vezi sa Sjevernom...

Tillerson pozvao na saradnju između Kine i SAD-a u vezi sa Sjevernom Korejom

Tillersonova posjeta Pekingu uslijedila je nakon posjete Južnoj Koreji u petak, gdje je upozorio da bi vojna akcija protiv Sjeverne Koreje mogla biti potrebna ukoliko opasnost od njenog programa naoružanja dostigne nivo “za koji mi smatramo da zahtijeva akciju”.

Kina, najjači izvor diplomatske i ekonomske podrške Sjevernoj Koreji, za sada nije odgovorila na Tillersonove izjave, iako je Peking u više navrata pozivao sve strane da poduzmu korake kako bi se smanjile tenzije.

Nakon sastanka sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yiom, Tillerson je istakao potrebu da odnos sa Kinom bude “orijentiran na rezultate”.

“Obnovili smo svoju odlučnost da radimo zajedno kako bismo uvjerili Sjevernu Koreju da izabere bolji put i drugačiju budućnost za svoj narod”, izjavio je Tillerson.

Rekao je da se Wang složio da postoji potreba za “popravljanje pravca” u odnosima sa Pjongjangom.

Wang je ponovio pozive na dijalog između SAD-a i Sjeverne Koreje i Tillersonovu posjetu nazvao važnim korakom ka sastanku između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa koji se očekuje idući mjesec.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE