Lokalne TemeSaopćenjaTradicionalna Noć Kur'ana u ponedjeljak u Bijeloj džamiji

Tradicionalna Noć Kur'ana u ponedjeljak u Bijeloj džamiji

Tradicionalna svečanost kojom se obilježava jedna od najsvetijih noći u islamu, noć Lejletu-l-Kadr, biti će upriličena u 27. noći mjeseca Ramazana, odnosno, u ponedjeljak 13. jula u centralnoj, Bijeloj džamiji u Visokom.

Noć Lejletu-l-Kadr je jedna od najsvetijih noći kod muslimana, a koja se obilježava u mjesecu Ramazanu, tačnije u toku zadnjih 10 dana mjeseca Ramazana i to u neparnim noćima, a tradicija kod Bošnjaka jeste da se ova noć obilježava 27. noći mjeseca Ramazana. Muslimani vjeruju da je u ovoj noći počela objava Kur'ana i da je tada spuštena prva objava poslaniku Muhammedu a.s., te se zbog toga ovoj noći iskazuje velika čast. Također, prema islamskom vjerovanju kaže se da je ova noć bolja od 1000 mjeseci (otprilike 83 godine, jedan životni vijek), te da u njoj Bog oprašta sve grijehe onima koji se iskreno pokaju.

U visočkoj Bijeloj džamiji će ove godine biti upriličena 15 po redu Noć Kur'ana, a povodom noći Lejletu-l-Kadr, te će se ona održati 13. jula od 00:15 sati.

Kao i svake godine, Kur'an će učiti najpoznatiji hafizi i učači Kur'ana iz Visokog, kao i drugi gosti, dok će gost predavač biti hfz. dr. Kenan Musić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE