Naslovnica Lokalne Teme Staro Visoko Tragom starih...

Tragom starih fotografija: “Asfalt”

459
PODIJELI

Nakon Odluke Opštine Visoko od 28.11.1961. da trajno na korištenje dodijeli dio Gradskog stadiona 7. april Rukometnom klubu Bosna Visoko, ovaj klub je asfaltirao “plohu igrališta” u ljeto 1962. godine (na slici).

MARKETING

Još uvijek su se igrači presvlačili napolju, uz igralište. Jedino, kada su bile utakmice koristile su se svlačionice Fudbalskog kluba “Bosna” Visoko, na suprotnoj strani Gradskog stadiona.

Zaštitna ograda oko asfaltne plohe postavljena je u periodu 8. i 22. aprila 1965., (željezne cijevi donešene iz Sarajeva), a betonske tribine prema nogometnom terenu između 20. juna i 9. jula 1965.

Kasnije će tribine biti izgrađene i na suprotnoj strani terena, pa onda i iza golova. Sa izgradnjom tribina postavljali su se i reklamni panoi s kojima je rukometno igralište postojalo kompaktna cjelina…
Od jeseni 1965 gradila se i zgrada sa dvije svlačionice i kancelarijom u sklopu stadiona, pedesetak metara od rukometnog igrališta.

Svi ovi radovi su se finansirali iz klubske blagajne. Značajno je napomenuti da su rukometna igrališta prije ovoga bila: od 1954-1959. (utabani šljunak i šljaka) u dvorištu Franjevačkog samostana u Visokom, pa 1959/60. u okviru visočkog Garnizona JNA (šljaka), te 1961/62. igralište uz OŠ Ognjen Prica (sada OŠ Kulin ban) na Kraljevcu (šljaka).

Igralište na Gradskom stadionu se intenzivno koristilo do izgradnje Gradske sportske dvorane, 1986.godine.

Zdenko Antović / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.