Naslovnica Lokalne Teme Politika Tragom vijećn...

Tragom vijećničkih inicijativa, Edin Lopo (SDA): Izvršiti reorganizaciju službe Hitne pomoći Doma zdravlja Visoko po uzoru na HMP Sarajevo

392
PODIJELI

Edin Lopo (SDA) pokrenuo je inicijativu u Općinskom vijeću Visoko da se u službi Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Visoko izvrši reorganizacija službe po pitanju pružanja hitnih intervencija u kućnim/terenskim uslovima tj. da za ovakve potrebe imamo kompletan mobilni tim (doktor, medicinski tehničar-sestra, vozač) koji će izaći na teren, po uzoru na HMP Sarajevo.

OBRAZLOŽENJE:

Dosadašnji način izlaska stručnog medicinskog osoblja u kućne/terenske hitne intervencije je bio da na takve intervencije izlazi samo medicinski tehničar bez ljekara što je dovodilo do brojnih komplikacija te neadekvatne medicinske usluge.

Prihvatanjem ove incijative bi se pacijentima pružila kompletna medicinska usluga koja je adekvatna, stručna i pravovremena. Također, na taj način bi se uštedilo vrijeme reakcije prema pacijentu što je u ovakvoj službi hitnih stanja neophodno.

Osim pružanja kvalitetnije usluge pacijentu od ovakve reorganizacije bi i općina Visoko imala višestruke koristi.

Općina Visoko uskoro postaje grad i svakako da je potrebno da ima uređen i ovaj aspekt pružanja usluga svojim stanovnicima, a također i turistima kojih je sve više svake godine.

Obzirom da je Općina Visoko osnivač Doma zdravlja Visoko i da je predviđeno da ona finansira mobilne timove, molim da se u budžetu za 2018. i ovo planira.

PRIJEDLOG: Da se formira tim ljudi, a taj tim će činiti općinska načelnica, predstavnik UO DZ-a Visoko, predstavnik uprave DZ-a Visoko, predstavnik SHMP DZ-a Visoko, podnosioc incijative, koji će detaljno razraditi plan i razmotriti sve mogućnosti sprovođenja ove incijative.

NAPOMENA: Kompletan plan reorganizacije i detaljno objašnjenje potrebe mobilnih timova bi predočio navedenom timu ljudi.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.