Tragom vijećničkih inicijativa i pitanja, Dejan Šćepanović (SDP): Da li kulturni centar u Prijekom „Altindag-Visoko“ ima upotrebnu dozvolu?

1327

“S ciljem provođenja politike transparentnosti i zakonitosti u vršenju svih poslova u interesu lokalne zajednice, nastojaću odgovoriti na Vaša pitanja.”

Simpatična je ovo poruka koja stoji na zvaničnoj internet stranici Općine Visoko. Realnost je nešto sasvim drugo i sušta suprotnost transparentnosti i demokratiji uopšte. Sjevernokorejski model “demokratije” odavno se uselio u Visoko, a u prilog tome govori i statistika o broju (ne)odgovorenih vijećničkih pitanja i inicijativa.

Praksa prethodne vlasti koja je bila SDA do samih izbora, nastavljena je i u ovoj vlasti koja nominalno nije SDA ali isti ljudi je čine. Pa tako imamo situaciju u kojoj na jasna i konkretna pitanja vijećnika Dejana Šćepanovića nikad nije odgovoreno. Još na pretprošloj sjednici, Šćepanović je postavio pitanja na koja je iznova izignorisan od strana vlasti koja se u uvodu ovog teksta i bez ikakvog stida na zvaničnoj internet stranici Općine poziva na transparentnost.

O ovim vijećničkim pitanjima je riječ:

1. Zašto se od početka godine ne zovu mediji na događaje koji se dešavaju unutar Općine, a u organizaciji Općine Visoko (prijemi, promocije i slično)?
Po mojim informacijama, a uz priznanje pojedinih medija koje sam upitao – niti jedan medij osim RTV Visoko ne dobiva pozive.
Da li se ovo može shvatiti kao kreiranje monopola za medijsko izvještavanje i da li to znači da su drugi mediji onemogućeni da prate i izvještavaju sa tih događaja te da trebaju objavljivati samo ona saopštenja koja dobiju iz Općine Visoko, bez mogućnosti da provjere da li su ona objektivna ili ne?
Pitanje upućujem nadležnoj službi i zahtijevam odgovor u pisanoj formi.
2. Da li kulturni centar u Prijekom „Altindag-Visoko“ ima upotrebnu dozvolu i zašto radovi unutar samog objekta nisu završeni?
Ako nema dozvolu, kako je moguće da radi? Odnosno kako je moguće da se u istom održavaju svečanosti te da radi Gradska biblioteka?

VIJEĆNIK
Dejan Šćepanović