Lokalne TemePolitikaTragom vijećničkih inicijativa i pitanja, Elvedin Šabanović (ASDA): Konačno riješiti status SRC...

Tragom vijećničkih inicijativa i pitanja, Elvedin Šabanović (ASDA): Konačno riješiti status SRC Bara u Moštru

U vezi sa pitanjem koje sam postavio na 4. sjednici Općinskog vijeća da li Savjet MZ Moštre izdvaja mjesečna, polugodišnja ili godišnja namjenska sredstva za održavanje infrastrukture sportsko-rekreativnog centra Bara i u kojem iznosu, odgovor je da MZ Moštre ima namjenske sportske terene koji se ne koriste osim pojedinačnih i grupnih samovoljnih korištenja bez znanja MZ te da nikada nije imala namjenska sredstva za održavanje ovog sportskog kompleksa. U vezi sa pitanjem kakvi su imovinsko-pravni odnosi što se tiče ovog kompleksa kada je u pitanju Mjesna zajednica i Općina Visoko, u čijem vlasništvu se nalazi sportski kompleks, u odgovoru stoji kako je SRC Bara izgrađen bez odgovarajuće dokumentacije na parceli ribnjak-pašnjak k.č. broj 872/1 te da je njen vlasnik općina Visoko.
SRC Bara prema odgovoru iz ovog pitanja realizovan je u toku 2006./07. godine.
Aktom od 30.7.2015. MZ Moštre tražila je prenos prava na k.č. 872/1 površine 6001m2 te ih je u vezi sa ovim aktom nadležna općinska služba za urbanizam obavijestila i tražila dopunu zahtjeva dostavljanjem projektne i tehničke dokumentacije za predmetni sportski objekat. O ovom zahtjevu općinske službe MZ aktom od 12.10.2015. obavještava službu da savjet MZ nije u mogućnosti doći do projekta i potrebnih saglasnosti za SRC Bara i navode citiram „Savjet MZ nije u mogućnosti doći do projekta i saglasnosti SRC Bara. Projekat je realiziran 2006./07. I sigurni smo da su vaše nadležne službe bile dobro informisane i upoznate sa tim projektom. Da nije tako, vjerovatno bi inspekcija intervenisala.“ kraj citata. Obzirom da MZ Moštre kao podnosilac zahtjeva nije dopunila zahtjev u ostavljenom službenom roku u daljoj korespodenciji služba za urbanizam aktom od 28.9.2015. predložila je da se u skladu sa članom 67. Zakona o upravnom postupku FBiH zahtjev MZ odbaci.
U cijeloj ovoj prepiski tokom 2015. g. MZ tražila je i dobila i mišljenje službe za inspekcijske poslove koja u odgovoru od 08.09.2015., citiram „Da se izgrađeni stadion i ostali sadržaji na predmetnoj lokaciji trebaju dati MZ Moštre na korištenje i upravljanje radi zaštite istih. Međutim, smatramo da je potrebno da se u skladu sa zakonom o prostornom uređenju i građenju, ukoliko nisu pribavljene dozvola za građenje i upotrebna dozvola za izgrađene objekte iste pribave, te da se u naravi predaju objekti na upravljanje i korištenje, a ne parcela koja se sada vodi kao pašnjak I klase.“
Također, MZ se po ovom pitanju obratila i Općinskom vijeću koje u odgovoru od 30.10.2015. navodi da imajući sve prethodno u vidu, za dalje postupanje Općinskog vijeća po upućenom zahtjevu, neophodan je prijedlog službe za urbanizam na osnovu dopunjenog zahtjeva MZ.

U vezi sa ovom problematikom je i sljedeća inicijativa podnesena danas, na 5. sjednici Općinskog vijeća koja se nalazi u jpg formatu na ovome linku. O ostalim pitanjima i diskusijama posebno vezano za informaciju o stanju bezbjednosti kao i informaciju o stanju poljoprivrede sutra u poznatoj rubrici za građane koja se standardno nalazi na ličnom fejsbuk profilu. Sva pitanja, sugestije, primjedbe ostavite u komentar i bit će odgovoreno na njih.
Vijećnik, mr.sc. Elvedin Šabanović

VIJEĆNIČKA INICIJATIVA: Pokrećem inicijativu da Općina kako je opisano u obrazloženju ove inicijative kroz davanje prava raspolaganja Mjesnoj zajednici Moštre ili kroz nadležne općinske službe otpočne sa rješavanjem statusa SRC Bara i konačno riješi status SRC Bara kako bi navedena lokacija odgovarala krajnjoj namjeni te se spriječilo i definitivno propadanje infrastrukture ovog kompleksa.

OBRAZLOŽENJE: SRC Bara je bespravno izgrađeni sportsko-rekreativni centar na parceli 872/1 koja se u katastru i gruntu vodi u vlasništvu Općine Visoko i radi se o zemljištu 6001 m2 ktg. pašnjak I kl. Obzirom da je vlasnik parcele Općina Visoko, a iz odgovora na vijećničko pitanje broj: 17/2017 od 09.02.2017. nema saznanja da su MZ Moštre data ikakva prava (pravo raspolaganja, korištenja, služnosti itd.), upitno je da li MZ Moštre može i podnijeti bilo kakve zahtjeve za urbanističku, građevinsku pa tako i upotrebnu dozvolu. U ovom slučaju MZ Moštre može podnijeti samo inicijativu. Kako bi se riješio status pomenutog kompleksa neophodno je uraditi sljedeće: Općina Visoko treba dati MZ Moštre pravo raspolaganja na navedenoj parceli i da se riješe međusobna prava i obaveze između Općine i Mjesne zajednice; Izraditi projekat izvedenog stanja; Podnijeti zahtjev za legalizaciju objekta i kroz taj postupak objediniti sve saglasnosti, pretvorbu i dozvole;
Ukoliko Općina Visoko ne želi dati prava Mjesnoj zajednici onda je potrebno da ona kroz svoje službe riješi status SRC Bara i provede sve procedure kako bi status navedene lokacije odgovarao krajnjoj namjeni, a to je rekreacija građana, zabavni sadržaji za djecu, korištenje od strane učenika osnovnih i srednjih škola, korištenje od strane kulturnih društava, razna druženja, svečanosti i tribine te različiti sportski turniri za mlađe kategorije kao i za veterane a samim tim i da se mogu projicirati troškovi i način finansiranja održavanja samog kompleksa.

Inicijativa je upućena:
Služba za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i katastar nekretnina

5.sjednica Općinskog vijeća Visoko
25.2.2017. god. mr.sci.Elvedin Šabanović


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE