Naslovnica Lokalne Teme Politika Tragom vijećn...

Tragom vijećničkih inicijativa i pitanja, Mirela Mateša Bukva (SDA): Poništiti Odluke UO Dom zdravlja o ukidanju ambulante u Porječanima

848
PODIJELI

Vijećnica Mirela Mateša Bukva (SDA) podnijela je inicijativu o poništenju Odluke o ukidanju prostorija ambulante porodične medicine u MZ Porječani te navela da se u istoj pruža zdravstvena pomoć za 2.400 stanovnika, a sve to u budžetu na godišnjem nivou košta 7.200KM. Tim povodom zatražila je da se poništi ranije donesena Odluka Upravnog odbora Doma zdravlja Visoko o ukidanju ove ambulante u Porječanima.

MARKETING

Poštovani u skladu sa članom 95. Poslovnika Općinskog vijeća Visoko podnosim inicijativu prema Osnivaču JU Dom zdravlja Visoko. Uz iskazivanje interesa stanovnika MZ Porječani podnosim inicijativu Osnivaču da se poništi Odluka Upravnog odbora JU Dom zdravlja Visoko  od 27.06.2017.godine o ukidanju prostorija ambulante porodične medicine u MZ Porječani i da se u budžetu za 2018. godinu predvide sredstva od 7.200 KM, koliko na godišnjem nivou košta zakup prostorija za potrebe ambulante porodične medicine u MZ Porječani.

Obrazloženje:

U porodičnoj ambulanti u MZ Porječani već pet godina se pruža zdravstvena zaštita za 2400 stanovnika ove mjesne zajednice čiji je rad uveliko pomogao ovim ljudima. Zasigurno je i  veoma jasna važnost postojanja ove ambulante, posebno za osobe starije životne dobi i nije jasno zašto je UO Dom zdravlja donio odluku o njenom ukidanju ako se uzme u obzir da za rad ove ambulante nikada nisu bila potrebna značajnija finansijska sredstva. Kao što sam već napomenula godišnji troškovi za ambulantu su 7,200 KM za zakup prostorija, odnosno 0,25 KM po stanovniku plus režije el.energije, grijanja i čišćenja ali činjenica je da će se režije  plaćati gdje god ambulanta bude i ovo nije dovoljan razlog da se obustavi rad ambulante. Potreba za ovom ambulantom je neosporna i to se dokazalo u ovih pet godina jer je zadovoljstvo stanovnika MZ Porječani bilo više nego evidentno, te još jednom koristim priliku da ukažem Osnivaču na potrebe za istom i zamolim ga da poništi pomenutu Odluku.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.