Naslovnica Lokalne Teme Politika Tragom vijećn...

Tragom vijećničkih pitanja i inicijativa, Emir Džafić (SDA): Programom kapitalnih ulaganja za 2017. godinu uvrstiti izgradnja puta Kralupi – Gornja Bioča

407
PODIJELI

Izgradnjom ovog puta otvaraju se pretpostvke za razvoj Bučko-kralupskog kraja, povezivanje sa Sarajevom, kao i otvaranje novih radnih mjesta kroz stvaranje predpostavki za investiranje  u ovaj dio Općine Visoko.

Trenutno stanje

Projektna dokumentacija  je urađena u 2016. godini, a nekoliko poduzetnika iz Sarajeva je kupilo zemljište u zaseoku Čatići(MZ Kralupi) i imaju namjeru investirati u tom dijelu. Vlastitim sredstvima su dionicu puta Čatići-Gornja Bioča obnovili i stavili je u stanje prohodnosti gdje su uložili cca 20.000,00 KM i sufinansirali izradu projektne dokumentacije sa 1.000,00 KM. Proširili su put, iskopani odvodni kanali i nasut tampon (u prilogu slike).

S druge strane Općine Ilijaš i Novi Grad Sarajevo asfaltirali su zajednički dionicu puta Gornja Bioča-Ahatovići i samim tim omogučili da ovaj kraj dobije izlaz prema Sarajevu. U razgovoru sa predstavnicima Općine Ilijaš dobio sam informaciju da oni u 2017. godini imaju namjeru da urade dionicu puta Gornja Bioča-Biočka kosa ( do granice sa Općinom Visoko).

Kao prvu fazu izgradnje predlažem dionicu od Čatića do Biočke kose, jer je to dionica koja je već dobrim dijelom pripremljena a isto tako je dionica sa usponom i zbog vremenskih neprilika biti će podložna oštećenjima ako se ne asfaltira.

U tu svrhu kao predlagač ču učestvovati sa 1.500,00 KM a obezbjedio sam od istih  poduzetnika i dodatnih 4.000,00 KM sredstava za sufinansiranje ove dionice.

Takođe ovom inicijativom želim potaknuti općinsku administraciju da krene u razgovore sa Općinama sa kojima graničimo i  time da se ispitaju i definišu projekti od zajedničkog interesa.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.