BiHPolitikaTreća općina u FBiH bez lokalne vlasti: Hoće li i Jajce postati...

Treća općina u FBiH bez lokalne vlasti: Hoće li i Jajce postati novi Mostar i Stolac

U Jajcu još nije formirana većina u Općinskom vijeću, zbog čega lokalna vlast ne može funkcinisati u punom kapacitetu.

Više od dva mjeseca nakon održavanja izbora u BiH lokalne stranke ne mogu se dogovoriti ko će činiti većinu u Općinskom vijeću Jajca. Zbog ovog problema Jajce bi u 2017. godinu moglo ući bez budžeta za ovu godinu. Očekuje se da će vijećnici usvojiti privremenu odluku o finansiranju, kako budžetskim korisnicima ne bi kasnile plaće. Nacrt budžet Jajca za 2017. godinu je oko 10 milion KM.

Na Lokalnim izborima 2. oktobra za načelnika u Jajcu ponovo je izabran Edin Hozan (SDA). Njemu je ovo drugi mandat.
Od 25 mandata u Općinskom vijeću, 11 mandata osvojila je koalicija hrvatskih stranaka predvođena HDZ-om BiH, dok je devet mandata pripalo SDA. Dva mandata pripala su SBB-u, te po jedan SDP-u, SBiH-u i Koaliciji za Jajce (HNS BiH i HSP BiH).

SDA i HDZ BiH su koalicioni partneri i na državnom i na federalnim novou, ali u Jajcu ne mogu postoći dogovor o koaliciji, piše Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE