PreporukaTreća revolucija ratovanja- Stižu roboti ubojice, vodeći svjetski stručnjaci podigli uzbunu

Treća revolucija ratovanja- Stižu roboti ubojice, vodeći svjetski stručnjaci podigli uzbunu

“U pismu Ujedinjenim narodima, lideri na području istraživanjima umjetne inteligencije (AI), uključujući milijardera Elona Muska, upozoravaju međunarodnu zajednicu na novu revoluciju. U pismu se navodi da je “smrtonosna autonomna” tehnologija “Pandorina kutija” i dodaje da je ključno djelovati što prije.

Ukupno 116 stručnjaka poziva na zabranu upotrebe AI-ja u upravljanju naoružanjem.

“Jednom kada se razviju, omogućit će da se oružani sukobi vode na puno višim razinama nego do sada te brže nego što to čovječanstvo može i zamisliti”, stoji u pismu. Navodi se da “to može biti oružje terora koje despoti i teroristi upotrebljavaju protiv nedužnih naroda i oružje koje može biti hakirano i prilagođeno da postupa na nepoželjan način”.

Tehnološki čelnici upozoravaju “da nema puno vremena za djelovanje”, jer jednom kada se Pandorina kutija otvori, teško će biti zatvorena”.

Zalaganje za zabranu

“Stručnjaci pozivaju da se ono što opisuju kao “moralno pogrešnu” tehnologiju doda na popis oružja koje je zabranjeno UN-ovom Konvencijom o zabrani vrsta određenoga konvencionalnog oružja (CCW).

Uz suosnivača i glavnog izvršnog direktora Tesle Muska, na opasnost upozorava i Mustafa Suleyman, suosnivač Googleova poduzeća za istraživanje AI DeepMind.

UN-ova grupa koja se bavi autonomnim oružjem dogovorila je sastanak za jučer, ali sastanak je odgođen za studeni, stoji na web stranici grupe.

O potencijalnoj zabrani razvoja  tehnologije “robota ubojica” i ranije su raspravljali UN-ovi odbori. Više od 100 tehnoloških stručnjaka, znanstvenika i istraživača 2015. godine napisalo je pismo u kojem upozoravaju na opasnosti autonomnog naoružanja. Među potpisnicima tog pisma bili su znanstvenik Stephen Hawking, suosnivač Applea Steve Wozniak i Elon Musk”.

Što je to “robot-ubojica”?

“Robot-ubojica potpuno je autonomno oružje koje može odabrati i gađati mete bez ljudske intervencije. Trenutačno ne postoje, ali napredak u tehnologiji sve više omogućuje njihov nastanak.

Oni koji ih podupiru vjeruju da su trenutačni zakoni dovoljni da se suoče s bilo kojim problemima koji se mogu pojaviti ako se takvi roboti ikad proizvedu te tvrde da bi se trebalo uvesti moratorij na proizvodnju, a ne izravnu zabranu..

No, oni koji im se protive vjeruju da su takvi roboti prijetnja čovječanstvu te da bilo kakva autonomna “funkcija za ubijanje” treba biti zabranjena”, piše BBC.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE