Naslovnica ZDK Privreda Trećina zapos...

Trećina zaposlenika Željezare Zenica dobija otkaz

193
PODIJELI

Vlada FBiH je usvojila informaciju o stanju u privrednom društvu Željezara Zenica d.o.o. Zenica i zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, nakon što Željezara dostavi spiskove radnika s potrebnim iznosima za otpremninu, sačini prijedlog odluke za odobrenje ovih sredstava.

Inače, zahtjev za odobravanje sredstava za rješavanje tehnološkog viška radnika zenička Željezara uputila je Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije.

U ovom privrednom društvu trenutno su uposlena 403 radnika, od čega su 107 radnika invalidi druge kategorije.

Uprava Društva je pristupila izradi programa zbrinjavanja viška radnika koji će, nakon usaglašavanja sa Sindikatom Željezare, dostaviti Nadzornom odboru na razmatranje i usvajanje. Planirano je donošenje odluke o proglašenju tehnološkog viška za 140 radnika, u šta je uključeno i 68 invalida druge kategorije koji su u statusu čekanja na odgovarajuće radno mjesto. Rješavanje tehnološkog viška išlo bi sukcesivno po obezbjeđenju sredstava, tako da bi u prvoj fazi kao tehnološki višak otkaz dobilo 100 radnika uz isplatu pripadajuće otpremnine, shodno odredbama Zakona o radu i općim aktima Društva.

Za isplatu otpremnina za 62 radnika i 38 invalida druge kategorije potrebno je obezbijediti 421.000 KM.

visoko.co.ba/zenit.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.