Lokalne TemeKulturaTribinom "Uloga i značaj Preporoda u životu Bošnjaka" i otvorenjem novih prostorija...

Tribinom “Uloga i značaj Preporoda u životu Bošnjaka” i otvorenjem novih prostorija obilježeni Dani Preporoda

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i završetka radova na renoviranju prostorija BZK “Preporod” Visoko uz pomoć i saradnju sa Općinom Visoko organizovalo je večeras manifestaciju Dani Preporoda.

Dani Preporoda počeli su tribinom “Uloga i značaj Preporoda u životu Bošnjaka”. Na tribini su trebali govoriti prof. dr. Sanjin Kordić i prof. dr. Senadin Lavić, ali su iz opravdanih razloga svoje putovanje u Visoko morali odgoditi.

Da Visoko ima čime se pohvaliti pokazalo je predavanje prof. dr. Ibrahima Krzovića historičara umjetnosti i likovnog kritičara koji je govorio je aktivnostima Preporoda kroz historiju i do danas, razlozima osnivanja i šta je učinio Preporod za Bošnjake u BiH.

“Preporod se nije pri svom osnivanju tako zvao, njegovo prvobitno ime bilo je Gajret i bio je podrška mladim Bošnjacima pri studiranju. Gajretu su se odazivali oni koji su bili u mogućnosti finansijskim sredstvima, fondovima pomoći mladima. Od 1903. kada je osnovan Gajret do Drugog svjetskog rata bilo je tih đaka srednjih i visokih škola, oko 545, koji su dobijali stipendije. Gajret je pružao značajnu podršku siromašnim, a talentovanim đacima. Uz pomoć Preporoda stvorena je nova inteligencija među Bošnjacima, ali ne da bi se konfrontirala drugim narodima, već da se steknu znanja kojima se može živjeti, razvijati zajednica na principima života zapadnoevropske civilizacije”, govorio je Krzović.

Današnji datum za obilježavanje Dana Preporoda je izabran zbog Dana državnosti i jer se 6. februara navršava 26 godina od obnoviteljske Skupštine Preporoda u Visokom 1990. koja je bila prva u BiH.

“Našim sugrađanima je vjerovatno poznato da je Preporod 2014. intenzivirao svoj rad, tačnije negdje u februaru mjesecu. Do tada je nekih pet do šest godina Preporod bio u nekoj stagnaciji, moglo bi se reći jer je tadašnja vlast potpuno eliminisala život Preporoda istjerujući ih iz prostorija. Jedan od osnovnih zadataka je bio prostor za rad da bi što bolje funkcionisali i sada zahvaljujući Općini Visoko riješili smo problem prostora, a zahvaljujući privrednicima naš prostor smo renovirali i dobili smo jedan multikulturalni prostor gdje će biti izložbe, predavanja i druženja”, kazao je predsjednik BZK Preporoda Visoko Mersed Šahinović.

Članovi BZK svečano su otvorili svoje prostorije izložbom na kojoj su prvi put predstavljeni rezultati istraživanja o Visočanima koji su pomagali školovanje omladine još 1903. godine i o onima koji su primali tu pomoć.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE