ZanimljivostiTrudnice ne bi trebale koristiti antibakterijski sapun

Trudnice ne bi trebale koristiti antibakterijski sapun

Nova studija upozorava da trudnice nikako ne bi smjele koristiti antibakterijske sapune jer hemikalije u njima mogu utjecati na razvoj djeteta i uzrokovati pretilost.

Studija na miševima pokazala je da je žensko potomstvo miševa izloženo triklokarbanu težilo 11 posto, a muško osam posto više nego što je prosječna težina mišjeg okota, piše Daily Mail.

Triklokarban prolazi kroz placentu i putem dojenja. Naučnici sa Livemore National Laboratoryja u Kaliforniji kažu da svakodnevna izloženost hemikaliji može dovesti i do nepopravljivih oštećenja na vitalnim organima.

Triklokarban, osim toga, interferira sa metabolizmom lipida usporavajući normalnu razgradnju masti u tijelu.

Naučnici su ovom studijom pokazali da se triklokarban prenosi sa majke na potomstvo, placentom i laktacijom. Zabrinjava i to što je hemikalija među onima koje se najčešće nalaze u otpadnim vodama.

Nova studija sa Univerziteta San Francisco pokazala je da su sapuni neučinkoviti u ubijanju bakterija. Naučnici su upozorili da superbakterije postaju otpornije zahvaljujući antibakterijskim proizvodima koje se koriste u kući i na radnim mjestima. 

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE