Trump i Yang o jačanju bilateralne saradnje SAD-a i Kine

387

Američki predsjednik Donald Trump sastao se u Bijeloj kući s visokim kineskim državnim vijećnikom Yang Jiechijem, obećavajući da će pojačati bilateralnu saradnju na svim poljima i razmjenu susreta zvaničnika na najvišem nivou.

Yang je tokom susreta uručio Trumupu pozdrave kineskog predsjednika Xi Jingpinga dok je Trump zatražio od Jangga da prenese pozdrave predsjedniku Xiju.

Yang je naglasio da je predsjednik Xi nedavno imao telefonski razgovor s predsjednikom Trumpom tokom koga je ponudio jasne smjernice o pravcu razvoja kinesko-američkih odnosa u narednoj fazi.

Nastavljajući u duhu telefonskog razgovora i pridržavajući se principa nesukobljavanja, nekonfrontacije, uzajamnog poštovanja i saradnje od obostrane koristi, Kina je izrazila spremnost da ojača razmjenu susreta sa SAD-om na svim nivoima od najnižeg do najvišeg, proširi saradnju i koordinaciju sa SAD-om u bilateralnim, regionalnim i globalnim temama, na principu uzajamnog poštovanja temeljnih interesa i briga druge strane, kazao je Yang.

Osiguranje stabilnih i zdravih temelja kinesko-američkih odnosa sasvim sigurno će donijeti dobrobiti narodima dvije zemlje i svijeta u cjelini, dodao je.

Trump je izjavio da je veoma zadovoljan što je održao važan telefonski razgovor s Xijem. Kazao je da SAD visoko cijene konstruktivne odnose s Kinom, istovremeno naglašavajući potrebu susreta na visokom nivou, jačanja saradnje na svim poljima i pojačane koordinacije i saradnje u globalnim i regionalnim poljima.

Američki potpredsjednik Mike Pence i visoki predsjednički savjetnik Jared Kushner također su prisustvovali sastanku.

Yang je također održao odvojene sastanke s visokim američkim zvaničnicima, među kojima su Kushner, glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon i savjetnik za nacionalnu sigurnost Raymond McMaster, kako bi razmijenili mišljenja o tome  kako da promoviraju kinesko-američke odnose, prenosi Xinhua.

visoko.ba/ FENA