SvijetAmerikaTrump ide na sve ili ništa sa zamjenom Obamacarea

Trump ide na sve ili ništa sa zamjenom Obamacarea

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da je završio razgovore s republikancima koji se protive izmjeni zakona o zdravstvenoj zaštiti i da će se u Predstavničkom domu danas glasati o prijedlogu zakona, sa ili bez obezbjeđene većine.

Trump je time poručio republikancima da prihvate novi prijedlog zdravstvene zaštite ili će ostati sistem koji je uveo njegov prethodnik Barack Obama kojem su se konzervatvici oštro protivili.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan zakazao je glasanje nakon sinoćnjeg sastanka u Kongresu na kome su predstavnici Bijele kuće rekli republikanskim kongresmenima da je predsjednik odlučio da više nema vremena za razgovore i da se ide na glasanje koje se smatra dosad najvažnijim i za Trumpa i za Ryjana kao predsjedavajućeg, prenosi AP.

Republikaci su suočeni s velikim nesupjehom, pošto je prijedlog za zamjenu Obamacarea razapet između dva krila Republikanske partije – umjerenog koji želi što manje izmjene postojećeg zakona i krajnje desnog koji traži da se država povuče iz sistema zdravstvenog osiguranja.

“Obećali smo američkom narodu da ćemo odbaciti i zamijeniti ovaj štetan zakon koji se raspada i iznevjerava porodice, i sutra nastavljamo”, rekao je Ryan novinarima.

Nekoliko sati ranije republikanske vođe su iznenada odložile glasanje zbog prijetnji konzervativaca i umjerenih republikanaca da će glasati protiv izmjene zakona koji republikanci žele da ukinu otkako je usvojen prije sedam godina.

Nema informacija da li su republikanci prikupili dovoljno glasova da bi zakon prošao kao ni da li će ponovo odložiti glasanje ako bude potrebe, ali izgleda da vjeruju da će u trenutku glasanja dovoljno protivnika promijeniti stranu i odlučiti da ne odbace zakon i time zadaju težak udarac ne samo Trumpovom predsjedavanju nego i sposobnosti republikanskog vodstva da nametnu svoje teme Kongresu.

Za sprječavanje novog zakona je dovoljno da se 23 republikanca pridruže opozicionim demokratama. Prema nekim računicanama, do juče se najmanje 26 republikanaca protivilo prijedlogu zakona.

Čak i ako glasanje u Predstavničkom domu bude uspješno, nove teškoće čekaju u Senatu gdje konzervativci i umjereni republikanci također prijete da će oboriti zakon.

Republikanski prijedlog zakona predviđa ukidanje kazni za one koji ne kupe zdravstveno osiguranje i subvencije za one koji to učine, kao i smanjivanje federalnog budžeta za program Medicaid i prepuštanje državama da odluče pod kojim uslovima građani mogu dobiti pomoć po tom programu, a također bi se ukinule i neke odredbe dosadašnjeg zakona zbog kojih su premije značajno poskupile.

Umjereni republikanci koji se protive novom zakonu kažu da bi on ostavio mnoge glasače bez osiguranja, a neki republikanski guverneri misle da će biti prevelikog rezanja Medicaida što bi pogodilo najsiromašnije građane. Novom zakonu se protive i medicinska udruženja, bolnice i potrošačke organizacije.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE