SvijetAmerikaTrump Lavrovu otkrio povjerljivu informaciju

Trump Lavrovu otkrio povjerljivu informaciju

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump otkrio je veoma povjerljivu informaciju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeyu Lavrovu tokom njihovog susreta prošle sedmice o Islamskoj državi i potencijalno ugrozio obavještajni izvor, piše “Waahington Post”, pozivajući se na američke zvaničnike.

Dnevnik navodi da je informacija koju je Trump otkrio Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD Sergey Kislyaku, obezbijedio partner SAD preko veoma osujetljivog obavještajnog partnerskog sporazuma.

Partner u sporazumu nije dao dozvolu SAD da podijeli informaciju sa Rusijom, a zvaničnici su izjavili da Trumpova odluka da to ipak učini predstavlja rizik za buduću saradnju sa saveznikom, koji ima pristup unutrašnjim krugovima Islamske države, piše Washington Post.

Nakon susreta Trumpa sa Lavrovom, jedan od visokorangiranih zvaničnika iz Bijele kuće preduzeo je korake kako bi smanjio štetu i pozvao CIA i Nacionalnu bezbjednosnu agenciju.

Tokom njihovog susreta u Ovalnom kabinetu, Trump je otkrio Lavrovu i Kislyaku detalje o prijetnji Islamske države koja je povezana sa upotrebom laptopa u vazduhoplovu, rekao je neimenovani američki zvaničnik Washington Postu.

Dok je otkrivanje povjerljivih informacija prijestup za veliki broj ljudi, predsjednik u SAD ima široka ovlaštenja da otkriva državne tajne, piše list i dodaje da time što je uradio, Trump nije prekršio zakon.

Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H. R. McMaster, koji je prisustvovao susretu, izjavio je da Trump nije otkrio niti izvor niti metode, koje već nisu poznate u javnosti, naveo je list.

Kako piše Washington Post, iz CIA-e su odbili da daju komentar, dok u Agenciji za nacionalnu bezbjednost nisu željeli da odgovore na zahtjev da daju komentar.

Rusi odbacuju tvrdnje da im je Trump otkrio povjerljive informacije

Rusko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je tvrdnje da je američki predsjednik Donald Trump otkrio visoko povjerljive informacije ruskom ministru vanjskih poslova Sergeyu Lavrovu, javlja agencija Interfax.

Informacije da je Trump ruskom šefu diplomatije povjerio tajna saznanja o operacijama terorističke organizacije ISIL u Rusiji ocjenjene su kao “lažne”.

visoko.ba/federalna.ba/agencije


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE