SvijetAmerikaTrump ponudio Johnu Huntsmanu položaj američkog ambasadora u Rusiji

Trump ponudio Johnu Huntsmanu položaj američkog ambasadora u Rusiji

Predsjednik Donald Trump ponudio je bivšem guverneru Utaha Johnu Huntsmanu poziciju američkog ambasadora u Rusiji, visokorangirani i osjetljivi položaj u jeku istraga kontakata između ruskih zvaničnika i članova Trumpovog štaba.

Trump je uputio ponudu Huntsmanu u ovoj sedmici, sudeći po zvaničniku Bijele kuće koji nije bio ovlašten da javno govori o tom potezu dok se ne objavi. Hunsman je nagovijestio da će ptihvatiti položaj, kazao je zvaničnik. Bivši guverner nije bio odmah dostupan radi komentara tih navoda.

Huntsman je dva puta obavljao ambasadorsku dužnost. On je bio američki ambasador u Singapuru u administraciji predsjednika Georgea H.W. Busha i bio je ambasador u Kini u vrijeme predsjednika Baracka Obame. Huntsman, koji se u 2012. godini natjecao na predsjedničkim izborima, nakratko je bio i razmatran kao Trumpov državni sekretar.

Bivši guverner, mormon, on je imao i loše i dobre odnose s Trumpom tokom prošlogodišnje predizborne kampanje. On nije žurio da podrži predsjedničku nominaciju nijednog republikanskog kandidata iako je kasnije izrazio podršku Trumpu. Huntsman je, međutim, pozvao Trumpa da se povuče iz izborne utrke nakon objave snimka iz 2005. godine u kome se pojavljuje Trump kako daje lascivne izjave o ženama.

 Huntsman i Trump ostavili su, međutim, po strani međusobne razlike tokom perioda tranzicije, kazao je zvaničnik.

Ukoliko bude potvrđen, Huntsman bi postao jedan od najbitnijih američkih ambasadora, predvodeći diplomatsku misiju u zemlji koja ima žestoko pogoršane odnose sa SAD-om u posljednjim godinama, posebno nakon optužbi da se Rusija uplitala u američke prošlogodišnje izbore.

Huntsman će također preuzeti položaj u jeku trenutnih istraga kontakata između Trumpovog tima i Kremlja.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost, Michael Flynn, bio je prisiljen da podnese ostavku nakon što je naveo na pogrešan trag potpredsjednika Mikea Pencea o prirodi svojih razgovora s ruskim ambssadorom u Sjedinjenim Džavama. A državni tužilac Jeff Sessions bio je suočen s pozivima demokrata da podnese ostavku nakon što nije izjavio tokom senatskog saslušanja da je imao dvije konverzacije s istim ambasadorom. Sessions se izvukao iz svih istraga Trumpovih veza s Rusijom.

visoko.ba / FENA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE