SvijetAmerikaTrump: Složit ću se sa svakim dogovorom koji postignu Izrael i Palestina

Trump: Složit ću se sa svakim dogovorom koji postignu Izrael i Palestina

“Složit ću se sa svakim dogovorom dviju strana. Moguće je bilo koje od dva rješenja (dvodržavno ili jednodržavno rješenje). Mislio sam da bi dvodržavno rješenje bilo bolje, ali ako će Izrael i Palestina biti sretni, ja ću prihvatiti rješenje koje oni odaberu”, rekao je Trump na konferenciji za medije.

Istakao je kako je spreman i na alternativna rješenja, kada je riječ o dvodržavnom rješenju, kako bi se uspostavio mir na Bliskom istoku, dodajući da američke vlasti pažljivo rade na postizanju mira i stabilnosti na tom području.

Poručio je također kako će i Izrael i Palestina ipak morati napraviti određene ustupke kako bi na kraju postigli određeno rješenje.

“Prioritet je da se Izrael i Palestina međusobno dogovore”, rekao je Trump.

Naglasio je ipak da bi premijer Izraela trebao, kako je rekao, “malo zaustaviti gradnju novih naselja”, izrazivši uvjerenje kako će se uspjeti dogovoriti s Netanyahuom o novim naseljima.

Dvojica zvaničnika su danas razgovarala i o sigurnosnim pitanjima kao i o iranskom nuklearnom programu.

“Neću dozvoliti da Iran posjeduje nuklearno oružje”, poručio je otvoreno predsjednik SAD-a.

Trump je u vezi s premještanjem ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem naglasio kako želi da se to dogodi.

“Želimo to, ali vidjet ćemo kada će se desiti”, rekao je Trump.

Netanyahu je istakao kako nova naselja nisu najveća prepreka miru između Izraelaca i Palestinaca.

“Mislim da ćemo se razgovorima uspjeti dogovoriti u vezi s ovim pitanjem. Ali, nova naselja nisu najveća prepreka miru”, rekao je izraelski premijer.

Netanyahu je istakao da palestinska strana mora priznati državu Izrael kako bi se postiglo dvodržavno rješenje, dodajući kako će biti teško postići mir na Bliskom istoku ako se to ne desi.

Naglasio je kako će odnosi Izraela i SAD-a tokom Trumpovog mandata biti još snažniji.

“Najveći saveznik SAD-a je Izrael”, poručio je izraelski premijer.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE