Naslovnica Svijet Amerika Trumpova admi...

Trumpova administracija ima kanal za tajne pregovore sa Sjevernom Korejom

Administracija predsjednika Donalda Trumpa, daleko od očiju javnosti i uprkos oštroj retorici, uključena je u tihe zakulisne kontakte i diplomaciju sa Sjevernom Korejom već mjesecima, a u vezi sa zatočenim Amerikancima, objavio je AP.

43
PODIJELI

Poznato je da su dvije strane razgovarale o tome da u junu oslobode američkog studenta, ali nije bilo poznato do danas da li su kontakti nastavljeni i da li se tiču i drugih stvari osim američkih državljana koji su zatočeni u toj državi.

Dobro upućeni izvori ističu da u tim komunikacijama nije bilo ničega dubljeg niti su se ticali nuklearnog programa koji danas podiže tenzije i strah od vojnog sukoba.

Ali, razgovori iza scene mogu biti temelj za ozbiljne pregovore, ukoliko Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un ostave po strani tešku retoriku i prihvate dijalog, navodi američka agencija.

Kontakti se odvijaju preko Josepha Yuna, specijalnog američkog predstavnika za Sjevernu Koreju i Pak Song Ila, visokog sjevernokorejskog diplomate u misiji u Ujedinjenim narodima. Ali, oni su ovlašteni za povjerljivu razmjenu, a taj kanal se koristi samo za razmjenu informacija.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.