Naslovnica Svijet Evropa Turski parlam...

Turski parlament odobrio produženje vanrednog stanja

Turski parlament je danas produžio vanredno stanje u zemlji za još tri mjeseca.

34
PODIJELI

Parlament Republike Turske je usvojio prijedlog Vlade o produženju vanrednog stanja u zemlji.

Odluka o produženju vanrednog stanja će stupiti na snagu već od srijede.

Pomenuti prijedlog su podržali zastupnici vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP).

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Binali Yildirim i lider MHP-a Devlet Bahceli ranije su već nagovještavali da će vanredno stanje biti produženo.

Prema Ustavu Republike Turske, vanredno stanje u zemlji može biti produženo na maksimalnih šest mjeseci.

Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula prošle godine, pet dana nakon što je teroristička organizacija FETO izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara u toj zemlji.

Vanredno stanje je uvedeno radi efikasnije borbe protiv terorizma, a predsjednik Turske Erdogan je nedavno kazao da će vanredno stanje biti ukinuto kada više ne bude postojala potreba za borbom protiv terorizma, te je dodao da bi se to trebalo dogoditi u skoroj budućnosti.

Tokom vanrednog stanja, predsjednik Turske i Vlada imaju ovlasti da donose dekrete bez redovnih parlamentarnih procedura, a te dekrete parlament samo formalno ratificira nakon što budu objavljeni u Službenom listu.

Najviši turski zvaničnici od početka uvođenja tog stanja tvrde da ono ni na koji način ne ograničava slobode ljudi, niti uzrokuje bilo kakve promjene u njihovim svakodnevnim aktivnostima, već da se koristi isključivo kao mehanizam za efikasnu borbu protiv terorizma.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.