BiHTužilaštvo BiH najavilo žalbu na presude Stanišiću i Miloševiću

Tužilaštvo BiH najavilo žalbu na presude Stanišiću i Miloševiću

Sud BiH osudio je jučer Ostoju Stanišića, komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na 11 godina zatvora zbog zločina genocida, dok je njegov zamjenik Marko Milošević oslobođen optužbi, kako je naveo Sud BiH, u nedostatku dokaza. Stanišiću je u kaznu zatvora uračunato i vrijeme provedeno u zatvoru.

Iz Tužilaštva BiH nisu željeli komentarisati izricanje presude samo su najavili žalbu na oslobađajući dio presude. Sud BiH je danas naveo da se Milošević oslobađa optužbe jer nisu imali dovoljno dokaza da je Stanišić neka naređenja prenio na svog zamjenika.

Istakli su da nije dokazana krivična odgovornost, te da se oslobađa optužbe u nedostatku dokaza.

Advokat Petko Pavlović, jedan od branilaca Marka Miloševića poručio je da je oslobađajuća presuda za Miloševića očekivana jer nije bilo dokaza njegove krivnje.

“To je za mene sasvim očekivan ishod ovog dugotrajnog postupka i zaista smatram da je sudsko vijeće u odnosu na optuženog Marka Miloševića cijenilo pravilno dokaz i utvrdilo da nema njegove odgovornosti. Nije bilo dokaza da je on učestvovao u izvršenju krivičnog djela koje mu je optužnicom stavljeno na teret”, poručio je Pavlović nakon izricanja presude.

Komentarisao je i to da će se Tužilaštvo BiH žaliti na ovaj oslobađajući dio presude kazavši da “Tužilaštvo ima pravo žalbe kao i odbrana prvooptuženog”.

Stanišić je osuđen za ubistvo oko 800 Srebreničana jula 1995. godine na brani kod zvorničkog sela Petkovci. Stanišić je osuđen i da je u svojstvu komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade u julu 1995. godine na području sela Petkovci i Đulići, općina Zvornik, svjesno pružio pomoć pripadnicima VRS-a i MUP-a RS u provođenju plana da se trajno i prisilno ukloni ukupno bošnjačko civilno stanovništvo iz zaštićene UN zone Srebrenica, pri čemu je do 40.000 bošnjačkih civila preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno po prijekom postupku.

U augustu 2012. godine, u predmetu Ostoja Stanišić i dr. Sud je potvrdio optužnicu kojom se Ostoja Stanišić i Marko Milošević terete za krivično djelo genocid.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, održanom 5. septembra 2012. godine, pred Odjelom i za ratne zločine Suda BiH, optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević izjasnili su se da nisu krivi. U oktobru 2012. godine počeo je glavni pretres u ovom predmetu.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE