BiHRegijaU Beču počeo Samit o Zapadnom Balkanu

U Beču počeo Samit o Zapadnom Balkanu

Samit o zapadnom Balkanu, koji okuplja lidere regiona i Evropske unije, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona i nađe rješenje za migrantsku krizu, počeo je danas nastupom pijaniste Rudolfa Buhbindera u pratnji dva člana Bečke filharmonije.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Otvarajući skup austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da Austrija sa zemljama zapadnog Balkana ima veoma bliske ekonomske i društvene veze koje su, kako je ocjenio, veoma dobre i koje su vremenom napredovale.

On je podsjetio da su mnoge kompanije iz te zemlje, čak i u periodu ekonomske krize, nastavile da posluju u regionu, i podvukao značaj investicija u oblast energetike, infrastrukture i transporta u zemljama zapadnog Balkana.

“Ali mi ne stvaramo takav odnos samo kroz kompanije, već i kroz ljude, odnosno pojedince, i zato je program razmjene mladih, koji omogućava da oni uče jedni od drugih, veoma važan i nerazdvojan od pitanja razvoja ekonomske situacije regiona”, rekao je Fajman.

Kako je istakao to omogućava uspostavljanje demokratskih vrijednosti, poput slobode izražavanja, vladavine prava, ali i borbe protiv korupcije.

“To su sve stvari koje su važne za sigurnost i stabilnost regiona i zato je povjerenje ključni činilac u ovoj bliskoj saradnji. Moramo da učinimo šta možemo kako bismo izgradili stabilne i pouzdane ekonomske uslove i društvene odnose”, rekao je Fajman.

On je zahvalio svima koji su inicirali današnji samit i onima koji, kako je rekao, ovim teškim vremenima insistiraju na ideji da je region jedinstven.

“Istorija nas uči da ne bi trebalo dva puta u istom vijeku da napravimo sličnu grešku, odnosno da insistiramo na mržnji i onome što nas razdvaja”, rekao je Fajman.

Tokom samita, dodao je on, biće riječi i o migrantskoj krizi koja je svakog mjeseca sve teža.

“Zbog nasilja i konflikata u ovom trenutku je u izbjeglištvu oko 60 miliona ljudi. Njima je potreban azil, ali mi takođe imamo obavezu i da spriječimo one koji na njihovoj nesreći zarađuju novac. Kriminalci i trgovci ljudima ne smiju da zarađuju, treba protiv njih odlučno da ustanemo”, poručio je Fajman.

Prema njegovim riječima nijedna država sama ne može da riješi taj težak zadatak, već to mogu da urade samo ujedinjene.

Današnji dan počeo je konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je izvjestio o ciljevima Samita.

Zatim je održan sastanak u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač (Durs), kao i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

Planirano je po završetku samita o njegovim rezultatima javnost informiše Fajman, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini, i u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE