PreporukaU Cannesu danas počinje jubilarni 70. Međunarodni festival

U Cannesu danas počinje jubilarni 70. Međunarodni festival

Festival, koji će trajati do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnauda Desplechina “Les Fantomes d’Ismael” (Duhovi Ismaila). Tokom festivala bit će prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku dijelu festivala i u drugim sekcijama. Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Michael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film “Bijela traka” i 2012. za “Ljubav”. Ove godine će predstaviti djelo “Happy End”.

Predsjednik žirija koji dodeljuje Zlatnu palmu je španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monica Bellucci. Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Claudia Cardinale. Nagradu festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Loach za ostvarenje “I, Daniel Blake”, socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čovjeka da dobije socijalnu pomoć.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE