U Gradskoj biblioteci u Kaknju promocija knjige “Vrtlišće sjećanja”

748

Večeras će sa početkom u 19:30 sati u Gradskoj biblioteci Kakanj održati promocija knjige “Vrtlišće sjećanja” autora Redžiba Čišije i Senada N. Čišije.

Promotori knjige u izdanju Gradske biblioteke biti će prof. dr. Esad Delibašić i Raif Čehajić.

 Donosimo vam jedan odlomak iz ove knjige, koji potpisuje Redžib Čišija:

“Kaže jedna naša poslovica „ Bolje je da nestane sela nego običaja“. Ja se sa ovim ne slažem. Običaja neće nestati ako nestanu u jednom selu, a kada nestane sela to je problem. Meni bi bilo svejedno da je nestalo tamo neko drugo selo, ali Vrtlišće, e prijatelju moj ili dragi čitaoče, ne dam.

Meni najdraže selo ipak je nestalo silom prilika. Nije toliko radi mene nego radi moga unuka Emana, da zna odakle su mu korijeni, i gdje se njegov dedo igrao i odrastao. Svi mi koji smo se rodili gore na Vrtlišću, i odrasli, znamo dobro kuće i avlije, kako su bile lijepe, kako su bile raspoređene po našim mahalama. Zato sam ja napravio šetnju iz Čišija kroz Strike do na Oplot, pa niz selo i onda na Brdo, pa kroz Ulice ponovo natrag u selo. Da mlađi koji dođu poslije nas, posebno oni čiji su korijeni odozgo imaju priliku da se upoznaju sa mojim selom. I njihovim selom.
Selo koje je ni krivo ni dužno postavljeno na ćumuru, koji nam svima treba radi nekakvog prosperiteta i napretka cijele nam države. Ma bolan meni treba moje selo onakvo kakvo i jest i ondje gdje je uvijek i bilo, da ja mogu svog unuka odvesti na Stijene da mu tamo svrnem trubu za Jurjevo, ili da ga odvedem na Strikički potok da pravimo vodenice. Da ga pošaljem na Slavinu, na vodu, ljetos kad budem kupio sijeno.

To su sve razlozi radi čega sam pisao.”