PreporukaU Historijskom muzeju izložba 'Spomenici na nišanu'

U Historijskom muzeju izložba ‘Spomenici na nišanu’

“Spomenici na nišanu – Zatiranje historije i sjećanja” naziv je izložbe koja će 23. juna biti postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ova postavka prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-ih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ).

Izložbu bi trebao će otvoriti predsjednik MKSJ-a sudac Carmel Agius, dok bi se okupljenima trebao obratiti direktor SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu Mirko Klarin koji je jedan od organizatora izložbe, kustosica izložbe Branka Benčić te direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

Postavka se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja, a u realizaciji izložbe sudjelovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije te međunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer i Colin Kaiser.

Neke od autorskih radova na izložbi bit će radovi Nenada Gattina, Pave Urbana, Nenada Fabijanića, Milomira Kovačevića Strašnog, Wadea Goddarda i Danila Krstanovića.

Na izložbe se u okviru dijela postava koji govori o tome kako su uništavani spomenici antifašističkog otpora prikazuje poetsko eksperimentalni film “Spomenik”, autora Igora Grubića.

Postav kustosice Benčić, uz fokus na stradanje sarajevske Vijećnice, Starog mosta u Mostaru i dubrovačkog Starog grada, donosi i pregled stradanja velikog broja objekata vjerske i spomeničke baštine.

Izložba će biti otvorena do 31. augusta, a u Sarajevo stiže nakon što je bila predstavljena u Zagrebu i Beogradu, saopćeno je danas iz Historijskog muzeja BiH.

visoko.ba/fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE