SvijetAfrikaU Johannesburgu sahranjen Ahmed Kathrada, pomoćnik Nelsona Mandele

U Johannesburgu sahranjen Ahmed Kathrada, pomoćnik Nelsona Mandele

Sahrana Kathradi je obavljena na groblju Westpark u prisustvu članova porodice, prijatelja, velikog broja diplomata i građana.

Mnogi tokom sahrane čuvenom borcu protiv aparthejda nisu mogli zadržati suze.

Na grob Kathrada stavljen je i šal sa zastavom Palestine za čija se prava snažno zalagao.

Sahrani su, između ostalih, prisustvovali i supruga Kathrade Barbara Hogan, bivša Mandelina supruga Winnie Madikizela-Mandela kao i njegova treća supruga Graça Machel, bivša predsjednica Afričke Unije Nkosazana Dlamini-Zuma i bivši predsjednik Južnoafričke Republike Thabo Mvuyelwa Mbeki.

Podsjetimo, dugogodišnji južnoafrički aktivista i borac protiv aparthejda Ahmed Kathrada umro je jučer u 87. godini. Kathrada je umro u bolnici u Johannesburgu nakon kraće bolesti koja je uslijedila nakon operacije na mozgu.

Zajedno s Mandelom, Kathrada je bio među osam aktivista Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) koji je osuđen na doživotnu robiju 1964. godine. Osuđeni su zbog pokušaja zbacivanja aktuelne aparthejd vlade.

Kathrada je proveo 26 godina u zatvoru, od toga 18 na zloglasnom ostrvu Roben. Oslobođen je 1989. godine, a predsjednik Mandela ubijedio ga je da mu se pridruži na vlasti. Kathrada je napustio parlament 1999. godine, ali je i dalje ostao aktivan u politici, kritikujući postupke ANC-a i pozivajući predsjednika Jakoba Zoumu da podnese ostavku.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE