Naslovnica ZDK Kultura U Kraljevoj S...

U Kraljevoj Sutjesci otvorena izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”

49
PODIJELI

U prostorijama Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci otvorena je izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana” povodom 828. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana u organizaciji Arhiva Federacije BiH. Povelja Kulina bana, najstariji očuvani bosanski državni dokument.

Izložba govori o periodu vladavine Kulina bana od 1180. do 1204. godine kada je Bosna doživjela svoj puni politički, ekonomski i kulturni prosperitet.Izložbu su otvorili gvardijan samostana Ktaljeva Sutjeska fra Željko Brkić i ispred Arhiva FBiH prof.Admir Hardović.Autor Hardović je istakao da Povelju Kulina bana nazivaju rodnim listom ili ugaonim kamenom države Bosne.

– To je prvi diplomatski dokument pisan domaćim pismom bosančicom. Pored povelje tu su i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana kazao je Hadrović.Centralni eksponat izložbe je sama Povelja, koja predstavlja temeljni materijalni dokaz historijskog i pravno-političkog postojanja Bosne, a tu su i drugi eksponati koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana. Povelja pokazuje da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara. To je najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Bosanski vladar Kulin ban napisao je Povelju dubrovačkom knezu kojom su u to vrijeme regulirani trgovački odnosi Bosne i Dubrovnika. Kulin ban je ovim dokumentom dao Dubrovčanima slobodu kretanja na teritoriju Bosne i time ih oslobodio plaćanja carine.Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. vijeku danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Uz Povelju kao centralni eksponat, narednih petnaest dana mogu pogledati i druge eksponate koji govore o ekonomskim, političkim, kulturnim i vjerskim prilikama u Bosni za vrijeme vladavine Kulina bana. Profesori i nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Kaknju bit će u prilici da pogledaju eksponate iz hiljadugodišnjeg kontinuiteta postojnja bosnake države.

 

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.