BiHU Livnu ostaju samo stari i oni koji nemaju priliku da odu

U Livnu ostaju samo stari i oni koji nemaju priliku da odu

Rat je uveliko promijenio demografsku sliku zemlje, a njegove posljedice, još dugo će se zasigurno osjećati.  Dok bi, uskoro, trebali imati rezultate posljednjeg popisa, brojni, koji su popisani, napuštaju ovu zemlju.

Situacija je naročito alarmantna u Livnu, gdje je, samo u januaru, ovaj grad napustilo 60 porodica.

Za razliku od prethodnih pojedinačnih odlazaka “trbuhom za kruhom”, sada se u Livnu iseljavaju cijele porodice. Kuće ostaju zaključane. Stanki Krezić u potrazi za poslom iselila su tri uža člana porodice, i to u Njemačku.

Kada se iseljavanju doda mali natalitet, jasno je zbog čega će BiH vrlo skoro biti zemlja staraca, ističe Stanka.

“Za par godina ko će ostati? Mi starci koji će za 10-15 godina u mirovinu? Kakva će nam BiH biti to je upitno”, kaže Stanka Krezić.

Brojni su pokazatelji odlazaka iz ovih krajeva, posebno mladih ljudi primijetila je to i Zulka Baljak. Kaže glavni problem leži u nemogućnosti zaposlenja, te u nesređenoj političkoj i socio-ekonomskoj situaciji u BiH.

“Najčešće odlaze u zemlje zapadne Evrope, ali odlaze i u Australiju, Novi Zeland, ali sad je Irska hit čak i kod naših ljudi”.

Prema podacima federalnog zavoda za statistiku u Livnu je trenutno nezaposleno 4146 osoba, a prema podacima istog zavoda u prošloj godini iz Livna su otišle 122 osobe, a samo u januaru ove godine , ovaj grad napustilo je 60 porodica.

A u jednoj od osnovnih škola tokom zimskog raspusta ispisano je dvadesetdvoje djece.

“To je poražavajući podatak iz jednostavnog razloga što je ove školske godine u cijeloj Općini Livno upisano samo 120 učenika, to je samo po sebi zabrinjavajuće i zamislite još kad vam iz jedne škole ode 22-oje djece”, ističe Baljak, izvršna direktorica u Centru za građansku saradnju.

Od kako prati vitalnu statistiku stanovništva, Zavod za javno zdravstvo Kantonaa 10 konstantno bilježi pad nataliteta. Broj umrlih veći je od broja rođenih, a tzv. bijela kuga ne posustaje od 2005. godine.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mamić kaže: “Mi u 2015 godini imamo jako veliki negativan prirodni priraštaj, upoređujući podatke zadnjih 10 godina ove godine je najgore. U 2015 godini u cijeloj našoj županiji rođene su 364 bebe, u isto vrijeme umrlo je 926 osoba”.

Kako doznajemo, ubrzano se uči njemački jezik i sa skromnim fondom riječi, kreće se u potragu za boljim životom . Oni koji nisu uspjeli, čini se čekaju prvu priliku za odlaskom.

Više je nego jasno koliko svake godine BiH gubi svoje građane, a sudeći prema svim najavama situacija neće biti ništa bolja ni u narednom periodu.

S druge strane, Njemačka, Austrija, Švicarska i skandinavske zemlje dobiti će vrijedne, školovane i željne rada mlade osobe, koje će uz tržište rada popraviti i demografsku sliku tih zemalja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE