Naslovnica ZDK Kultura U Maglaju pro...

U Maglaju promovisan roman “Boje višnje”, autora Enesa Karića

72
PODIJELI

Medžlis IZ Maglaj i Opća biblioteke bili su organizatori promocije romana akademika prof. dr Enesa Karića – „Boje višnje“. Osim autora, o romanu, ali i o Kariću samom, intelektualcu, uglednom teologu, profesoru na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, prevodiocu i poligloti, govorili su Nevres ef. Hodžić, glavni imam maglajskog Medžlisa i Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Roman “Boje višnje” hronika je Višnjeva, Karićevog rodnog sela u vremenu od 1963. do 1973. godine. Pisan je arhaičnom ikavicom u trećem licu i iz perspektive djeteta, od njegove pete do petnaeste godine. Govoreći na promociji direktorica Biblioteke Nina Bunjevac-Salkić rekla je da posebnu notu romanu „Boje višnje“ daje saznanje da to jeste autobiografska proza. „Oni koji su čitali i oni koji će pročitati roman, a znaju ko je autor, mogu biti zavarani tom činjenicom i više se diviti životnom putu samog autora, čime bi nanijeli štetu razumijevanju samog teksta. Da nikada niste čuli za Enesa Karića u drugom kontekstu osim književnog, da nikada nije bio sve ovo što doista jeste, da nikada niste čitali njegove eseje, da ne znate dubinu njegove misli – opet biste mogli izvući jednostavan zaključak – da autor ovog romana ima viševjekovnu mudrost prostora i vremena o kojem piše, viševjekovnu a sažetu u jednom čovjeku u jednom ljudskom životu“, rekla je tokom promocije direktorica Bunjevac-Salkić.


Samo autor romana „Boje višnje“ prof. dr Enes Karić, tokom promocije u Maglaju, na jedna poseban, slikovit i dojmljiv način govorio je o samom romanu, njegovom nastajanju i osebujnim likovima zagolicavši tako i maštu onih koji negov najnoviji roman možda još nisu pročitali, da to svakako učine.

 

 

 

Visoko.co.ba/Maglaj.net

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.