Lokalne TemeU MZ Goduša niče potpuno novo naselje iza kojeg stoje arapski investitori...

U MZ Goduša niče potpuno novo naselje iza kojeg stoje arapski investitori (FOTO)

Osim glavnog grada, arapski investitori su najviše zainteresirani za Visoko gdje niču ili će niknuti desetine sličnih naselja. Takav primjer bilježimo i u MZ Goduša gdje je u toku gradnja jednog takvog naselja, a prema riječima mještana izvođači radova su firme iz Vogošće.

“Ima se šta vidjeti i ima nekih stvari koje su se obavezali da će uraditi i za MZ Goduša kao što je regulaciju potoka Godušica kao i kanalizacija za kuće lokalnih mještana. Osim trenutnog naselja koje se gradi na slikama koje objavljujete možete vidjeti još isparcelisanih lokacija koje će također ubuduće biti mala naselja. Ukupno se treba graditi 140 objekata. U neposrednom razgovoru sa investitorima saznao sam i da postoji volja da učestvuju u daljnjoj izgradnji kanalizacije i regulacije potoka do osnovne škole u Goduši koju pohađaju djeca do četvrtog razreda. Također su iskazali volju da bi učestvovali nakon završetka radova da idu u proširenje i izgradnju lokalnog puta Buci – Goduša sa dvije trake ali naravno kao partner lokalnoj zajednici, ne sami. Obzirom da je ova Goduška kotlina sva pod vodozaštitnom zonom II kategorije aplicirano je prema Federalnom ministarstvu okoliša za sredstva za ovu kanalizaciju, što je ocijenjeno kao pozitivan projekat u Ministarstvu okoliša i sada čekamo odgovor federalne ministrice. To bi u konačnici značilo čitavih pet kilometara kanalizacije – rekao je za Visoko.co.ba vijećnik u OV Visoko Mirnes Fatić (BPS) koji već treći mandat zastupa interese mještana ovog kraja.

Inače u Visokom je veliki broj tzv. “Resort projekata”.Najveći projekat je Visoko Resort koji gradi “Abras Company”. Ova kompanija kupila je čak 464.377 kvadratnih metara zemljišta. Kompanija “Rawasi” namjerava graditi u Visokom dva resorta: Rawasi Visoko I i Rawasi Visoko II. Kompanija “Al Nami” već uveliko gradi naselje Al Waha Resort Visoko koje će uskoro biti otvoreno a prodaja kuća je u tijeku.

Kompanija “Green Valley” najavila je gradnju naselja Martyrs. Još jedno luksuzno mega-naselje u Visokom bit će Loulou Resort, a najavljena je i izgradnja naselja Gorani resort, i drugih.

 

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE