Lokalne TemeU nas se sve svodi na šuplju priču, a Vareš koji je...

U nas se sve svodi na šuplju priču, a Vareš koji je pred bankrotom sprovodi projekat mini hidroelektrana

Sjećate li se jednog u nizu najavljenih i unaprijed na propast osuđenih projekata “redizajnirane” vlasti u Visokom koji se ambiciozno zvao “Izgradnje mini hidroelektrana na rijekama Bosna i Fojnica”. Ovako su to otprilike opisivali sljedbenici “Reforme javnog sektora”:

Kao prioritetan energetski projekat na općini Visoko u narednom periodu nameće se iskorištenje hidropotencijala vodotoka na području općine, odnosno korištenje „čiste“ energije dobivene izgradnjom malih hidroelektrana na rijekama Bosni i Fojnici. Realizacijom ovakvog projekta općina Visoko bi bila prva općina u Bosni i Hercegovini koja će izgraditi male hidroelektrane na vodotocima svoje općine koje bi bile u 100% vlasništvu općine Visoko i njenih građana, odnosno koje bi predstavljale javno dobro. Aktivnosti na pripremi ovog projekta su započete u septembru prošle godine kada je naručena „Prethodna studija o istraživanju potencijala za gradnju malih hidroelektrana na vodotocima na području općine Visoko“.

Osnovna ideja je da se grade protočne male hidroelektrane uz glavni uslov da akumulacija i mala jezera ostaju u sadašnjim koritima rijeka. Na rijeci Bosni je predviđena izgradnja 4 male hidroelektrane (tri snage oko 8 MW i jedna snage oko 4 MW), dok su četiri predviđene na rijeci Fojnici (tri snage po oko 2 MW i jedna snage 1 MW). Brane na Bosni bi imale jezera u širini sadašnjeg korita rijeke, a dužina bi bila od 3-5 km. Dužine jezera na rijeci Fojnici bi bile 2-3 km. Na ovim jezerima će biti moguće kupanje, eventualni kavezni uzgoj riba, jezera će biti pogodna za poribljavanje i sportski ribolov, vožnju čamcima itd.

mini hidrocentrala vares 2Ambiciozno, nema šta. Moguće da smo mi slabije informisani, ali nam je vid još uvijek u dobrom stanju pa tako ne vidimo ništa od zacrtanih projekata, dok recimo sa druge strane, paradoksalno da ne može paradoksalnije, Općina Vareš koja je bankrotirala i pitanje je kada će proglasiti stečaj, sudeći po oglasnim tablama na putu za Vareš uveliko radi na ovim projektima.

mini hidrocentrala vares 3Suštinski projekti imaju smisla, nisu loši ako nam dokažu da to neće uticati na životni okoliš- Međutim očito je da u sadašnjoj postavi vlasti i saradnika vlasti nema dovoljno sposobnog kadra da bi zacrtanu ideju sproveo u djelo.

mini hidrocentrala vares 1


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE