SvijetEvropaU Njemačkoj razbijena banda provalnika kojom se upravljalo iz Hrvatske

U Njemačkoj razbijena banda provalnika kojom se upravljalo iz Hrvatske

Šef odjeljenja za borbu protiv međunarodnih provalničkih bandi Rajnhold Bergman izjavio je na konferenciji za novinare da je u Minhenu dosad uhapšeno 20 provalnika.

“Od četiri osobe za koje se sumnja da su vođe bande, dvojica su još početkom maja u saradnji s hrvatskom policijom uhapšena u blizini Zagreba”, rekao je Bergman.

Tom prilikom je u “dvije vile u blizini Zagreba” pronađen nakit i gotovina u vrijednosti od oko 100.000 eura.

“Ukradeni novac očigledno odlazi u Hrvatsku. Radi se o vilama u mramoru. Ljudi koje smo tamo zatekli nisu zaposleni”, dodao je Bergman, prenijela je Hina.

Njemački istražitelji procjenjuju da ova grupa provalnika ima i do 500 članova koji su međusobno rodbinski povezani, kao i da ne djeluju samo u Njemačkoj već i u Belgiji, Francuskoj, Španiji i Italiji.

Bergman je naveo da istražitelji polaze od toga da je ova banda za vrijeme svog boravka u Njemačkoj bila odgovorna za svaku petu provalu.

“Klan je jasno hijerarhijski strukturiran: na vrhu su u inostranstvu oni koji upravljaju ukradenom robom i koji upravljaju akcijama, ispod njih su osobe koje raspolažu stanovima u zemljama u kojima se vrše provale, ispod njih su logističari koji se brinu za prevoz a na dnu su sami provalnici pri čemu se uglavnom radi o maloljetnicima”, saopštila je policija.

Državni tužilac An Lajding govori o dobroj organizovanosti klana koji se, po svemu sudeći, ovim poslom bavi u više generacija.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE