Lokalne TemeKulturaU Općini Visoko održana tribina na temu: Pokušaj državnog udara u Turskoj...

U Općini Visoko održana tribina na temu: Pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine – svi činioci i krivci

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Visoko, Općine Visoko, Instituta „Yunus Emre“ i Maarif-vakuf organizacije iz Turske, večeras je u Velikoj sali Općine Visoko održana panel-tribina na temu Državni udar 2016. godine u Turskoj.

Večerašnjem skupu prisustvovao je značajan broj Visočana, koji su sa velikim interesovanjem ispratili predstavljanje jedne od glavnih tema protekle godine, a na skupu je bilo govora i o brojnim vidovima saradnje koju su Bosna i Hercegovina i Republika Turska ostvarivali tokom vijekova.

„BZK „Preporod“ pokušava redovno pratiti sva zbivanja u BiH i svijetu, kako bi pobliže svoje članove i sve zainteresovane na vrijeme upoznala sa svim aktuelnim događajima. Svjedoci ste bili da smo već prethodno održali jednu tribinu na temu situacije u Siriji, a evo večeras razgovaramo o državnom udaru u Turskoj, koji je važna tema za našu državu. Trudimo se da uvijek predstavimo prave govornike koji mogu adekvatno govoriti o svim tim situacijama, a večeras imamo čast da ugostimo visoku delegaciju iz Turske koji će, nadam se, na najbolji način predstaviti šta se to dešavalo u Turskoj protekle godine“, kazao je ovim povodom Mersed Šahinović, predsjednik BZK „Preporod“ Visoko u izjavi za Visoko.co.ba.

Tribina je ponudila i nekoliko zanimljivih sadržaja, pored onog glavnog, te su se tako prisutnima obratili i predstavnici općinske administracije, predstavnici visočkog Preporoda, a svi su imali priliku da uživaju i u izvedbi nekih zaista prelijepih pjesama iz turske tradicije, koje su izvodili članovi novog visočkog gradskog hora, pod dirigentskom palicom profesorice Lejle Džambazov.

Konkretnije o glavnoj temi skupa prisutnima je govorio predstavnik turske Maarif-vakuf organizacije Mahmut Ozdil, koji je u svom obraćanju predstavio činjenice državnog udara u Turskoj, ali i koga to turski zvaničnici smatraju glavnim krivcem za vojni pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti u Turskoj.

„Veoma nam je drago što se danas nalazimo u Visokom. Ovo je jedna serija panela koje održavamo u bh. gradovima, a koji su veoma posjećeni. Večeras govorimo više o nemilim događajima koji su se u Turskoj dogodili 15. jula 2016. godine, ali i ko stoji iza tih nemilih događaja. Nedvojbeno se može kazati da iza ovog pokušaja terorističkog udara stoji teroristička organizacija Feto, koja već 40 godina djeluje i koja ima svoje škole, univerzitete i predstavljaju se kao organizacija koja obrazuje mlade. Mislim da je veoma važno govoriti o njima, jer oni postoje i u Bosni i Hercegovini i djeluju u njoj“, istakao je gospodin Ozdil u razgovoru sa novinarima portala Visoko.co.ba.

Pored gospodina Ozdila na tribini su govorili i Davut Nuriler, bivši koordinator TIKA-e u BiH, dr. Senad Hasanagić, doktor pravnih nauka, te Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ u Visokom, koji su prisutnim građanima nastojali približiti ovu izuzetno aktuelnu i zanimljivu temu.

U nastavku možete pogledati fotogaleriju sa večerašnje tribine u Velikoj sali Općine Visoko.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE