Naslovnica Svijet Bliski istok U operaciji o...

U operaciji oslobađanja Mosula poginulo 25.000 terorista ISIS-a

Više od 25.000 pripadnika terorističke organizacije ISIS poginulo je tokom operacije oslobađanja Mosula, drugog po veličini grada u Iraku.

46
PODIJELI

“Od oktobra je više od 450 bombaša samoubica poginulo, a 1.247 vozila koja su bila opremljena bombama je uništeno”, saopštio je vojni zapovjednik general Abdul Ameer Rasheed Yarallah.

Istaknuo je da je tokom ofanzive korišteno 130 borbenih dronova.

Teroristi ISIS-a su u junu 2014. godine okupirali Mosul, a vođa grupe Abu Bakar Al Baghdadi je u nedavno srušenoj Velikoj džamiji u centru Mosula proglasio osnivanje takozvanog halifata ISIS-a.

Nakon tri mjeseca akcija, združene iračke snage su uz podršku međunarodne koalicije u januaru ove godine oslobodile istočni dio Mosula, a 19. februara je pokrenuta akcija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

Premijer Iraka Haidar al Abadi je 10. jula proglasio da je Mosul oslobođen od terorista ISIS-a koji su ga kontrolirali od ljeta 2014. godine. Taj grad je slovio za glavnu utvrdu ISIS-a u Iraku.

Šef parlamentarne Komisije za sigurnost i odbranu Iraka Hakim Zamili ranije je saopštio kako su iračke snage sigurnosti od 2014. godine do sada ubile blizu 28.000 pripadnika terorističke organizacije ISIS u toj zemlji.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.