Lokalne TemeU osnovnim školama Safvet-beg Bašagić i Kulin ban pokrenuta inicijativa za uniformisanje...

U osnovnim školama Safvet-beg Bašagić i Kulin ban pokrenuta inicijativa za uniformisanje učenika

Na sastanku Vijeća roditelja OŠ “Safvet-beg Bašagić” održanom u četvrtak u prostorijama škole između ostalih jedna od tački dnevnog reda bila je i “Uniformisanje učenika kao prevencija svakog vida nasilja koje uključuje djecu i mlade”. Predsjednik Vijeća roditelja Admir Tatar prisutnim roditeljima je ukratko obrazložio ovu inicijativu, te istakao koristi koje bi ona u budućnosti mogla donijeti, kako kvalitetnijem i lakšem radu same škole, tako i samim učenicima.
Slična inicijativa već ranije je pokrenuta i u OŠ “Kulin-ban”, te su već poduzeti određeni koraci ka njenoj realizaciji. Ono što se nastoji postići ovim tzv. kodeksom oblačenja djece prilikom boravka u školi jeste prije svega olakšan uvid u kretanje djece koja se nalaze u školi i njenom dvorištu. Naime, od ranije je u i oko škole uočena pojava određenih osoba i druge djece koja ne pripadaju samoj školi, a što je u prošlosti znalo dovesti do određenih problema, pa i maloljetničkog nasilja. Osim prevencije nasilja, jedinstvenim uniformama svih učenika umanjile bi se i vizualne klasne razlike među pojedinačnim učenicima koje se često manifestuju u kvaliteti, cijeni i markama odjeće koju nose.
O samim detaljima izgleda uniformi na ovom sastanku jeste raspravljano, ali nije i detaljisano, jer je ova inicijativa tek pokrenuta i očekuje se tek mišljenje ostalih roditelja, pa bi se o tome odlučivalo tek nakon njihovog eventualnog pozitivnog odgovora. Svaki roditelj će imati priliku dati svoje mišljenje na roditeljskim sastancima koji će u narednom periodu biti održani u svakom razredu.
Ono što se za sada zna jeste to da bi cijena jedne takve uniforme sa amblemom škole trebala koštati do 20KM. Rukovodstvo škole, kao i samo Vijeće roditelja, nastojati će obezbijediti određene donacije kako bi isfinansirali  makar dio od ove cijene, dok bi ostatak plaćali sami roditelji. Također bi se nastojalo obezbijediti donacije u punom iznosu za djecu koja potječu iz socijalno ugroženih porodica i koja sebi ne bi mogla priuštiti kupovinu ove uniforme.
Oni malo stariji, sjetit će se da je i ranije u bivšoj državi i sistemu u školama postojala jedinstvena uniforma ili kecelja koju su bili obavezni svi učenici nositi. Danas je to praksa najčešće u privatnim školama, kao što je npr. Tursko-bosanski koledž.
Sama inicijativa je jednoglasno usvojena na ovom sastanku, a podržana je i od same direktorice škole Selme Trebo koja je također bila prisutna na ovom sastanku.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE