SvijetAmerikaU padu vojnog aviona u Mississippiju poginulo 16 osoba

U padu vojnog aviona u Mississippiju poginulo 16 osoba

Najmanje 16 osoba je poginulo kada se američki vojni avion srušio na polje u ruralnom dijelu Mississippija a olupine letjelice bile su razbacane kilometrima uokolo, saopćili su zvaničnici.

Direktor agencije za bavljenje vanrednim situacijama oblasti Leflore, Frank Randle, izjavio je novinarima na brifingu u ponedjeljak navečer da je 16 tijela izvučeno nakon što je avion KC-130 pao na tlo 135 kilometara sjeverno od Jacksona u delti Mississippija.

Glasnogovornica marinaca, kapetan Sarah Burns, navodi u saopćenju da je KC-130 “pretrpio kvar” u ponedjeljak navečer, ali nije pružila ostale detalje. KC-130 se koristio kao cisterna za punjenje gorivom drugih aviona.

Načelnik vatrogasne brigade Greenwooda, Marcus Banks, izjavio je za novine Greenwood Commonwealth da su ostaci aviona bili rasuti u radijusu od oko osam  kilometara.

Jones je kazao da su vatrogasci pokušali da suzbiju požar na mjestu nesreće ali su se povukli nakon što ih je eksplozija odvratila. Vatra je stvorila guste stupove crnog dima vidljive kilometrima širom ravničarske regije i nastavila je da bjesni nakon svitanja, više od četiri sata nakon nesreće.

Zračne fotografije koje je napravila televizijska stanica WLBT-TV prikazuju skelet aviona zahvaćen velikom vatrom.

“To je jedan od najgorih požara koje čovjek može zamisliti”, kazao je Jones, dodajući da su vatru izazvale manje eksplozije.

Zvaničnici nisu objavili informaciju šta je izazvalo pad aviona niti kako je vatra izbila, prenosi Associated Press.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE