BiHPolitikaU pregovorima o Transportnoj zajednici Vlada RS se ponaša kao uvrijeđena snajka

U pregovorima o Transportnoj zajednici Vlada RS se ponaša kao uvrijeđena snajka

VIJESTI.BA: Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn neprihvatljivim je ocijenio uslovi koje je postavila Vlada RS u vezi sa potpisivanjem Ugovora o Transportnoj zajednici. Kako Vi vidite politiku koju Vlada RS vodi u vezi sa ovim pitanjem? 

BORENOVIĆ: Mislim da je konačno došlo vrijeme da Evropska komisija kaže svoj jasan stav – da li se na ovaj način pokazalo da je vlada SNSD-a protivevropska, te da je protiv dogovora koji predlaže Evropska komisija i protiv nečega što bi bilo korisno za sve građane i RS i BiH, ali i cijele regije. Stvari treba prestati gledati generalno, te konačno ukazati na to ko je za evropski put RS i BiH, a ko je protiv.

Ovo što Vlada RS radi u vezi sa Transportnom zajednicom zapravo pokazuje licemerje vlasti u RS, koja jednu stvar govori, a sasvim drugu radi. Vlast predvođena SNSD-om radi sve protiv toga da koristimo evropske fondove i da razvijamo infrastrukturu na zdravoj evropskoj logici. Milorad Dodik konstantno ruši RS samim tim što je ostavlja u izolaciji i što svojim djelovanjem čini ogromnu štetu za građane RS. Rezultat njegove vladavine je činjenica da smo danas najzaduženiji, sa najmanjim životnim standardom i sa najmanjim prirodnim priraštajem u regionu. No, smatram da njegova vladavina postaje prošlo vrijeme i nadam se da će to uskoro biti konkretizovano.

VIJESTI.BA: Posljedica ovakve politike Vlade RS već je vidljiva – BiH na samitu u Trstu nije prisustvovala potpisivanju Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici, čime su stopirani projekti od pola milijarde KM. Vjerujete li da je ipak moguće postići dogovor o pristupanju Transportnoj zajednici, jer će BiH u suprotnom izgubiti brojne benefite? 

BORENOVIĆ: Prvenstveno želim kazati da je nesaglediva šteta ostati bez tog novca. U ovom slučaju radi se o klasičnoj sujeti “uvrijeđenih snajki” u vladajućoj koaliciji u RS. Ipak, oni će se, po ko zna koji put, ponovo posuti pepelom i prihvatiti ono što je jedino razumno, odnosno da se uđe u Ugovor o osnivanju Transportne zajednice i omogući korištenje ogromnih novčanih sredstava za razvoj infrastrukture u RS i BiH. Dakle, očekujem da će se doći od otvaranja procesa u kojem će BiH doći do toliko željenih sredstava, kako bi razvijala svoju infrastrukturu zajedno sa cijelom regijom, te se konačno početi baviti ekonomskim napretkom, umjesto tenzijama, sukobima i bespotrebnim svađama, koje se iniciraju vidimo tačno od koga. Što se tiče ponašanja Vlade RS u konkretnom slučaju, to je već viđen scenario.

VIJESTI.BA: Šta se time želi postići?

BORENOVIĆ: Potpuno je jasno – pokušaj bilo kakvog stvaranja privida o tome kako se, tobože, Vlada RS brine za budućnost zemlje, a Savjet ministara BiH ne. To je, ponavljam, već viđen scenario, u kojem se stvaraju sukobi i tenzije tamo gdje ih nema.

Budući da se ta praksa ponavlja, važno je stvari nazvati pravim imenom: ko je ovdje u suštini da pravi problem, provocira i ne doprinosi rješenju, a ko je taj koji želi na bazi dobrih unutrašnjih odnosa, u skladu sa mehanizmima koji funkcionišu u BiH , kreirati dobra rješenja.

VIJESTI.BA: Aktuelna tema su i izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, o čemu je, između ostalog, Dodik juče razgovarao sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem. SNSD će podržati prijedlog HDZ-a. Kakav je stav PDP-a?  

BORENOVIĆ: To je sastanak koji ima dvostranački karakter, koji je svojstven samo njima. Oni imaju pravo da, kao lideri dviju stranaka, razgovaraju i da dogovaraju strategije za izbore.

Kada je u pitanju HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, za nas je on prihvatljiv ukoliko HDZ BiH unutar FBiH može obezbijediti podršku koalicionih partnera, prije svega, iz reda bošnjačkog naroda. Način izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda FBiH, koji neće uticati na način izbora u RS za nas je prihvatljiv.

Čudi me da HDZ BiH pokušava promijeniti Izborni zakon sa SNSD-om i to u dijelu koji se tiče Federacije. To je najbolji način da do promijena ne dođe, jer je sasvim logično da HDZ sa koalicionim partnerima u FBiH, prvenstveno sa SDA-om,treba tražiti rješenja za izmjenu izbornog zakonodavstva.

VIJESTI.BA: U kojoj fazi je najavljeni proces ujedinjenja PDP-a i NDP-a? Razgovarate li sa Draganom Čavićem aktivno o ovom pitanju? 

BORENOVIĆ: U intenzivnoj smo komunikaciji i smatram da je to potpuno odgovorno ponašanje dviju političkih stranaka, ali i drugih opozicionih stranaka u RS, kako bismo poslali poruku zajedništva u narednom periodu. Svaki glas je bitan i potrebno je učiniti sve kako bi što manje bilo gubitaka glasova. Naše jasno opredjeljenje je da kroz što bolji izborni rezultat budemo politička opcija koja će raditi na obnovi RS i stvaranju mnogo boljih odnosa unutar BiH.

VIJESTI.BA: Kakva je upozicija SDS-a u tom slučaju? 

BORENOVIĆ: I sa SDS-om intenzivno razgovaramo. Mi smo koalicioni partneri na nivou institucija BiH. Osim toga, prema profilu političkih stranaka pripadamo strankama koje žele da unesu potpuno novi način funkcionisanja i odnosa prema javnim resursima, te generalno prema opštem stanju u RS.

VIJESTI.BA: Hoće li Savez za promjene zajedno nastupiti na izborima 2018. godine?

BORENOVIĆ: Hoće. U kom obliku će to biti, vidjećemo u predstojećem priodu. No, nastupićemo zajedno i pobijedićemo, ma koliko se to ne sviđalo pojedincima u vlasti.

Razgovarala: Nevena Ćosić

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE