PreporukaU Prištini premijera 'Nove pustolovine Don Quijota' u režiji Dine Mustafića

U Prištini premijera ‘Nove pustolovine Don Quijota’ u režiji Dine Mustafića

Predstava “Nove pustolovine Don Quijota”, nastala po tekstu Tariqa Alija i u režiji bh. reditelja Dine Mustafića, premijerno je izvedena sinoć uz višeminutne ovacije pred punom dvoranom Narodnog pozorišta Kosovo u Prištini.

Druga je to Mustafićeva režija u najvažnijem pozorištu Kosova, nakon uspješnog komada “Rock'N'Roll” Toma Stoparda koja je imala internacionalni festivalski život i odjek.

Novi tekst pakistansko-britanskog filozofa i umjetnika Tariqa Alija dočekan je s velikim interesovanjem kulturne javnosti Kosova, jer je riječ o vrlo angažiranoj i političkoj drami o borbi protiv dogmi svih vrsta, s fokusom na važnost i jednakost svih ljudi.

Nakon premijere, Dino Mustafić je istakao da predstava scenski traga za donkihotizmom 21. vijeka te da je sretan kako je prištinska publika reagovala.

– Predstava nas želi vratiti idealima za koje se vrijedi boriti, poput Don Quijota, i vraća nadu da svijet može biti bolji i smisleniji. Naš junak dekonstruiše “vjetrenjače”, više nije samo romantični heroj već je i buntovnik, aktivista i borac za politička i socijalna prava koji traži slobodu za sve ljude – naveo je Mustafić te dodao da je publika prepoznala kako su mnoge scenske situacije i replike izgledale kao da su otrgnute iz naše svakodnevnice, opominjujuće i zlokobne.

Mustafić je mišljenja da je čak i Cervantesov roman bio subverzivan za svoje doba, a da se nažalost nije mnogo toga promijenilo ni u našem vremenu. Naprotiv, dodao je, strašnu inkviziciju su zamijenili imperijalistički ratovi, nacionalizmi i ksenofobija.

– Don Quijote i Sancho Panza otkrivaju i lice neoliberalnog kapitala koji beskrupulozno u neofašističkom formatu vlada savremenim svijetom, nameće svjetonazore, pravila i ponašanje koje ugrožava individualne slobode i dostojanstven život – pojasnio je on.

Uloge u predstavi ostvaruju Shkelzen Veseli, Armend Smajli, Blin Sylejmani, Ard Islami, Yiber Bardhi, Gresa Pallaska, Adrian Morina, Dukagjin Podrimaj, Semira Latifi, Kumrije Hoxha, Shengyl Ismajli, Fatlume Bunjaku, Molikë Maxhuni i Sheqerie Buqaj.

visoko.ba/fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE