BiHPrivredaU RS-u tek izmireni svi prošlogodišnji podsticaji za poljoprivrednike

U RS-u tek izmireni svi prošlogodišnji podsticaji za poljoprivrednike

Također, dosad je isplaćeno i 10 miliona KM obaveza po osnovu podsticaja za ovu godinu, potvrdili su iz Ministarstva poljoprivrede RS-a.

Agrarni budžet u RS-u iznosi 60 miliona KM, zbog čega su ratari svake godine tražili više sredstava.

Zbog proljetnih mrezeva i sada suše poljoprivrednici traže dodatnu pomoć od Vlade RS-a, koja bi o mogućim mjerama za ublažavanje šteta trebalo da odluči naredne sedmice.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS-a su ranije potvrdili da je izrazita suša u junu i julu ove godine, uz snježne padavine i mraz koji su početkom ove godine nanijele velike štete poljoprivredi, obilježile ovu proizvodnu godinu za koju se po nizu parametara može reći da je jedna od najsloženijih u posljednjih pet godina.

Imajući u vidu padavine koje su dva do četiri puta manje od višegodišnjeg prosjeka, već sada se može zaključiti da je ovo ekstremno sušna godina, a kako se u augustu i septembru najavljuju novi toplotni talasi i deficit padavina, može se govoriti o elementarnoj nepogodi.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE