BiHKulturaU Sarajevo stigao Emmanuel Pahud, najpoznatiji flautista današnjice

U Sarajevo stigao Emmanuel Pahud, najpoznatiji flautista današnjice

Flautista Emmanuel Pahud će pred sarajevskom publikom nastupiti u petak, 12. maja, u 20 sati čime će svečano otvoriti 23. SVEM.

Svojom će scenskom prisutnošću, elegancijom i nevjerojatnom lakoćom i virtuoznošću izvedbe uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica zasigurno očarati publiku.

Fondacija za muzičke umjetnosti odlučila je da za vjernu sarajevsku publiku u prodaju pusti 100 ulaznica po cijeni koja je 50 posto niža u odnosu na redovnu prodaju. Ova akcija traje do petka 12. maja do 11:30 sati, a ulaznice po cijeni od 15 i 20 KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Emmanuel Pahud je svestrani umjetnik koji je aktivan kao solista i kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman. Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.

Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature. Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva.

Nakon koncerta Emmanuel Pahuda vrhunski program 23. SVEM-a bit će nastavljen nizom koncerata i muzičkih radionica. Trajat će do 19. maja 2017. godine, a za samu festivalsku završnicu u Narodnom pozorištu Sarajevo imat ćete priliku uživati u koncertu koji će ruski violončelista Alexander Rudin izvesti u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije , a pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE