Naslovnica BiH Regija U Srbiji više...

U Srbiji više od 6000 izbjeglica i migranata

46
PODIJELI

Na teritoriju Srbije trenutno se nalazi više o d 6000 novih izbjeglica i migranata, ali je samo 120 zatražilo azil i želi ostati, izjavio je danas državni povjerenik za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić.

“Za one koji ne žele ostati Srbija je ogromna čekaonica, u kojoj su skoro sva vrata zatvorena ili prijete da budu potpuno zatvorena”, rekao je Cucić u povodu Međunarodnog dana izbjeglica.

Cucić je rekao da izbjeglički status u Srbiji ima 28.000 osoba, ali da je stvarni broj  znatno veći jer na desetine tisuća još imaju neriješene probleme – od mirovina do imovine i statusnih prava.

“Više od 350.000 izbjeglica iz bivših jugoslavenskih republika je sad u Srbiji. Oni imaju mnoga neriješena pitanja – mirovine, deviznu štednju, obnove objekata, radni staž… Uz to treba dodati 210.000 ljudi s Kosova, gdje je manje od 1,5 posto održivog povratka, što je neslavni rekord u svijetu”, izjavio je Cucić za regionalnu TV N1.

Nevladine udruge u Srbiji u povodu Međunarodnog dana izbjeglica objavile su priopćenje  u kojem naglašavaju da je “dvije i pol godine od početka masovnog priljeva migranata i izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka, situacija u Srbiji prihvatljivija, ali daleko od održive”.

visoko.co.ba/fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.