Naslovnica ZDK U subotu otvo...

U subotu otvorenje džamije i islamskog centra u Brežanima

335
PODIJELI

Organizacioni odbor islamskog centra u Brežanima vrši posljednje pripreme pred svačnost otvaranje džamije i islamskog centra.

Završeni su radovi na sanaciji dionice puta u Brežanima. Radovi su obuhvatili izgradnju obaloutvrde i asfaltiranje 500 metara kvadratnih raskrsnice sa proširenjima ispred džamije u Brežanima, te sanaciju 110 m ceste prema igralištu u Brežanima. Vrijednost radova finansirala je Općina Kakanj u iznosu od 35.000 KM.

Džemat Brežani smješten je u donjem dijelu sliva rijeke Trstionice, 8 km od Kaknja u pravcu Kraljeve Sutjeske. Džemat ima oko 400 članova i iz godine u godinu se broj članova povećava.

Prva džamija u džematu Brežani izgrađena je davne 1910. godine. Njene dimenzije bile su 5 sa 6 metara i bila je pokrivena šindrom. Tokom 2005. godine džematlije su vlastitim sredstvima kupile zemljište za izgradnju nove džamije ili, bolje rečeno, islamskog centra.

Prema projektu, u sklopu džamije izgrađeno je i niz pratećih objekata namijenjenih za sveobuhvatan vjersko-kulturni život muslimana ovog džemata, a i šire. Radovi su započeli 2006. godine.

U subotu, 16. septembra. u 11 i 30 sati predviđeno je svečano otvaranje džamije u Brežanima. U četvrtak je predviđeno veče Kur’ana i vakifa, a u petak mevlud.

 

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.