ZDKKulturaU subotu otvorenje izložbe "Denn die kunst ist eine tochter der freiheit"...

U subotu otvorenje izložbe “Denn die kunst ist eine tochter der freiheit” u Maglaju

Atelje i galerija AB – Maglaj poziva vas u subotu, 8.4.2017. u 18:00 sati na otvaranje kolektivne izložbe „DENN DIE KUNST IST EINE TOCHTER DER FREIHEIT„ (jer umjetnost je kćerka slobode) izabranih članova Bijenala Austrije u Beču.

Na izložbi će se predstaviti 9 umjetnika: KRISTINA BREITENBACH iz Njemačke, LORRAINE CROSS iz Irske, KELLY FISCHER iz USA, CLAUDIA HIDDEMANN-HOLTHOFF iz Njemačke, GERLINDE KOSINA iz Austrije, ELISABETH RASS iz Austrije, BERNHARD SCHINKO iz Austrije, KOEN SOBERON iz Belgije, HERWIG MARIA STARK iz Austrije i KRISTINA BREITENBACH iz Njemačke.

BIENNALE AUSTRIA je udruženje za promovisanje savremenih umjetnika.

Udruženje BIENNALE AUSTRIA – osnovana u Beču 2005. godine , pa si je postavio zadatak podržati likovnih umjetnika u području komunikacije, marketing, umrežavanje i odnose s javnošću. On je aktivan na međunarodnoj razini i partner nekog međunarodnih umjetnika, umjetnosti i kustosa – udruženja.

Tema: „Jer umjetnost je kčerka slobode“ – Izvod iz Friedrich Schillerovih pisama o estetskom odgoju čovjeka, 1795, 2. pismo „Ali ako od slobode, koju mi obećavate, ne mognem naći bolju upotrebu, nego da vašu pažnju zaokupiram lijepim pozorištem umjetnosti? Zar onda nije osim vremena, provedenom u traženju zakonika za estetski svijet, jer pitanje morala predstavlja mnogo bliži interes i duh filozofskog upita shodno okolnostima vremena nastavlja da se bavi najsavršenijim svih umjetničkih djela, izgradnji prave političke slobode? Nerado želim živjti u jednom stoljeću, a raditi za drugo. Toliko smo i građani vremena, koliko smo i državljani; a kada se nedolično, ja čak ilegalno, isključi iz običaja i navike kruga u kojem živi, zašto bi bila manja obaveza da daju svoj glas na izboru njihovog ministarstva potrebe i ukusu stoljeća? Djeluje da taj glas nikako ne ide u prilog umjetnosti, barem onih, kojima moja istraživanja nisu upućena. Tok okolnosti je geniju vremena dao pravac, koji sve više prijeti udaljiti da se udalji od umjetnosti ideala. Isti mora napustiti stvarnost i sa pristojnom hrabrošću podići iznad potrebe; jer umjetnost je jedna kći slobode, i neophodnosti duša, ne zbog potrebe materije želi primiti njihove zakone. Ali sada vlada potreba i klanja se potonulom čovječanstvu ispod svog tiranskog jarama. Korist je veliki ideal vremena, kome sve snage koriste i kome svi talenti trebaju odavati počast. Na ovoj gruboj vazi duhovna zasluga umjetnosti nema težine, i svakog ohrabrenja opljačkana, nestaje sa glasnog tržišta stoljeća. Čak filozofski duh istraživanja se otima mašti provincije jednom za drugom, granice umjestnosti se sužavaju, što se više umjetnost svojim barijerama širi.“

Izložba će biti popračena uz mini concert nastavnika Muzičke škole Maglaj, a izložbu otvaraju: načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, predstavnici Bijenala: Elisabeth Rass i Herwig Maria Stark, a zatim i zamjenik ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini: dr.Wolfgang Thill.

Izložba će biti otvorena do 28.4.2017.

Dobro došli!


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE