PreporukaRecenzijeU takmičarskom programu 'DokuMfesta' 18 filmova

U takmičarskom programu ‘DokuMfesta’ 18 filmova

Ovih dana Zenica je domaćin prvog Regionalnog festivala muzičkog dokumentarnog filma.

”DokuMfest” organizira Udruženje „Zona muzike“, a cilj je afirmirati muzički dokumentarni film potičući istovremeno domaće autore da i u ovom žanru  daju doprinos i kinematografiji i muzičkoj industriji.

U takmičarskom programu je 18 filmova iz najnovije produkcije autora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U jednom projektu idejni tvorac festivala uspio je objediniti uspješnu domaću kinematografiju i nekada dominatnu regionalnu muzičku scenu.

„Zahvaljujući vrlo zapaženom nastupu mnogih velikih filmova i ovaj festival spaja vrlo usješnu kinematografiju istina u ovom slučaju u primjeru dokumentaraca, povezujemo je s muzikom pokušavajući i jednom i drugom segementu dati neku novu dimenziju“, pojašnjava Josip Dujmović, organizator „DokuMfest“ Zenica.

Pored stručnog žirija koji će ocjenjivati 18 filmova iz takmičarskog programa, tu je i mladi žiri sastavljen od studenata Odsjeka za kulturološki studij Filozofskog fakulteta u Zenici.

„Bit će težak rad žirija, ali vrlo zanimljiv jer vi imate tu različite muzičke izraze od samog ovog žanrovskog do naracije dijaloga itd., izjava učesnika u tim dokumentarnim filmovima. Vi imate filmove koji nude jednu autentičnu emociju o sevdahu, o rock and rollu tokom rata u Tuzli ili sopl trejm koja je jedna vrlo zanimljiva priča gdje se pojavljuje Edo Majka i poznati  Frenki“, kaže prof.dr. Damir Kukić, član stručnog žirija.

„Dio sam te mlađe generacije, najlakše klikovima na internetu podržavati i sve ostalo, nekada treba izaći i pojaviti se u javnosti i stvarno dati podršku i odati počast nekome kada uradi pogotovo neku kvalitetnu stvar“, smatra Emina Buljubašić, studentica treće godine Odsjeka za Kulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Posljednje festivalske noći uz filmove iz takmičarskog djela programa ‘Moj zanat’, ‘Limunovo drvo i Jadranka’,  predviđen je i zanimljiv  muzički omaž za Jadranku Stojaković u izvedbi Nine Kolar, a u okviru pratećeg programa bit će održan poetski omaž Arsenu u izvedbi glumca Nusmira Muharemovića.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE