Naslovnica Svijet Evropa U Ženevi poči...

U Ženevi počinje novi krug sirijskih mirovnih pregovora

33
PODIJELI

Novi krug sirijskih mirovnih pregovora počinje u utorak u Ženevi, u posljednjem nastojanju Ujedinjenih nacija da razriješe šestogodišnji sukob u kome je ubijeno više od 320.000 osoba.

Pet ranijih pokušaja pregovora uz posredovanje UN-a propalo je bez postizanja konkretnih rezultata, a nade u velike pomake sve su slabije.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad ojačao je poziciju na terenu, dok se pobunjenici oporavljaju od velikih gubitaka  u prijestonici Damasku.

Assad je nedavno također nazvao ženevski proces “ništavnim”, rekavši za bjeloruski TV kanal ONT da je to “puka predstava za medije”.

Sirijski čelnik naglasio je veći značaj posebnom diplomatskom procesu u kazahstanskoj prijestonici Astani, koji predvode njegovi saveznici Rusija i Iran, skupa sa saveznicom opozicije Turskom.

Proces u Astani doveo je 4. maja do stvaranja četiri “zone deeskalacije”” oko nekih od najtežih sirijskih ratišta.

Posrednik UN-a za Siriju Staffan de Mistura odbacio je sugestije da su pregovori u Astani zasjenili ženevski proces.

“Mi radimo u tandemu”, izjavio je on novinarima.

Pregovori uz posredovanje UN-a usmjereni su na posebne teme – vladavina, novi ustav, izbori i borba protiv terorizma u ratom zahvaćenoj zemlji.

Očekuje se da će pregovarači Assadove vlade i opozicijskog Visokog pregovaračkog komiteta (HNC) pregovarati u švicarskom gradu do vikenda, a de Mistura je kazao kako želi pregovore o nekoliko pitanja za koje se nada da će ostvariti solidan napredak.

Jedno pitanje – Assadova sudbina – ostalo je, međutim, ključna prepreka.

HNC insistira da Assadova smjena mora biti dio svake političke tranzicije, što je neprihvatljivo za sirijsku vladu.

Delegaciju vlade predvodit će, kao i obično, sirijski ambasador u UN-u Bashar al-Jaafari, dok će na čelu delegacije NHC opet biti Nasr al-Hariri i Mohammad Sabra, prenosi AFP.

visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.